Kert

2015.08.10. 12:30

A paradicsom kedveli a kánikulát

Tanult kertészemberek nem győzik felhívni rá a figyelmünket, hogy a paradicsom nagy fényigényű és melegkedvelő növény. Nosza! Most kedvére napfürdőzhet!

Fincza Zsuzsa

Ez az irgalmatlan hőség persze egyetlen növénynek sem használ, a paradicsom számára mégis kedvezőbb, mint a túlzottan csapadékos nyár. A kánikula legnagyobb előnye, hogy a szárazság miatt a gombáknak esélyük sincs az orvtámadásra, hacsak a szakszerűtlen locsolással mi magunk meg nem teremtjük számukra. Ezt könnyen elkerülhetjük, hiszen a paradicsom sokak szerint öntözés nélkül is termeszthető – feltéve, hogy a gyökérzónában van elég nedvességtartaléka a talajnak. Egy másik tábor viszont váltig állítja, csapadékszegény időben e nagy tápanyagigényű éhenkórász zöldség egyenletes fejlődéséhez elengedhetetlen a folyamatos öntözés.

Ezúttal egy kicsit mindenkinek igaza van, hiszen akinek nem áll módjában vízzel kínálgatni a veteményeit, különböző praktikákkal, talajtakarással, mulcsozással megvédheti a talajt a kiszáradástól, aki viszont teheti, okos öntözéssel rekordtermést produkálhat. Fontos, hogy sohase a leveleket locsoljuk, hanem kizárólag a talajt, de azt se jéghideg zuhannyal, hanem állott vízzel és kannából. Nemrég olvastam egy érdekes módszerről: a paradicsomtövek mellé a földbe süllyesztenek nyakával lefele egy-egy félbevágott műanyag ásványvizes palackot, amit rendszeresen teletöltenek vízzel, s az abból folyamatosan szivárgó nedvesség megakadályozza a talaj kiszáradását. Rafináltabb és tehetősebb kertészek közvetlenül a növény töve mellé agyagedényt ásnak be talajszintig, s ezt megtöltve közvetlenül a gyökerekhez juttatják a nedvességet.

Mindent összevetve kijelenthetjük: az idei nyár kedvez a paradicsomnak, de akkor, miféle kórság hervasztja mégis a paradicsom lombját? Remélem csak a hőségtől száradnak az öregebb ágak, biztató, hogy a növény felső fertálya még üde. Mindenesetre a száraz vagy a sárgulásnak indult leveleket folyamatosan szedjük le a tőről, így ha mégis valamilyen gomba a ludas a dologban, megakadályozzuk a fertőzés átterjedését az egészséges részekre. A szeptóriás és az alternáriás levélfoltosság is okozhatja a száradást, kiskertekben ezek ellen is hatásos lehet a beteg hajtások eltávolítása. A szeptória az idősebb leveleken papírszerű, elvékonyodott foltokat okoz, amikben apró fekete pöttyök jelennek meg. Az alternáriás levélfoltosság tipikus gyengültségi parazita gomba, forró, nyári időszakban támadja meg a növényt, – az öntözés ilyenkor segíthet. A verticilliumos hervadást ezúttal tán kizárhatjuk, hiszen az hideg időben terjed jobban. A szürke levélfoltosság jellegzetessége, hogy a leveleken apró, sötét pöttyök jelennek meg, ezek idővel megnőnek, szürkésbarnára változnak, megrepedeznek és leesnek, lyukat hagyva a levélen, ami végül is elszárad.

A növénybetegségeknél is a legjobb védekezés a megelőzés, ennek a legegyszerűbb módja, ha eleve olyan paradicsomfajtákat választunk, amelyek ellenállnak a fertőzéseknek. Lám, nálam is csak a piacon vett korai, „elit” fajtáknak száradtak fel az alsó levelei, a szomszédoktól kapott „parasztparadicsomok” viszont állják az ádáz kánikulát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!