Kert

2015.08.17. 13:12

Bablevesbe és pálinkának is jó

Nem véletlenül Levisticum officinale a lestyán anyakönyvi neve, az erőteljes aromájú leveszöldség civilben diplomás gyógynövény.

Fincza Zsuzsa

Mi, magyarok főleg ételízesítésre használjuk, leginkább a levelét, azt is mértékkel, mert kevés is képes elnyomni minden fűszer ízét. A külföldiek a gyökerét sem kótyavetyélik el: a lestyán a zeller édestestvére, belefőzik hát a levesekbe, a főzelékbe és a köretekbe is. A finnyás angolok, a gourmand franciák és az ínyenc dél-európai népek a salátákra is ráreszelik, ráadásul jól megszórják az apróra vágott zsenge levéllel – állítólag nyersen nem olyan tolakodó az íze. Az Egyesült Királyságban a termetes lestyángyökérnek a kocsmárosok is örülnek: egy hónapon át alkoholban áztatják, majd ezt a karcos itókát brandybe vagy helyi likőrspecialitásokba keverik. Az észak-európai cukrászok a gyömbérhez hasonlóan süteményeket varázsolnak egzotikussá a lestyán segítségével.

A lestyánok óriása a világ legészakibb arborétumában Fotó: a szerző

A szárát és jellegzetes ernyő virágzatát bátran főzzük bele az ételekbe, a zsenge friss leveleket viszont – akár a petrezselyem zöldjét – apróra vágva csak pár perccel a tálalás előtt szórjuk a tetejére. A növény föld feletti alkatrészeit kora tavasztól késő őszig szedhetjük és frissen, szárítva vagy fagyasztva is felhasználhatjuk. A beérett magjával salátákat, önteteket, sajtokat, baromfihúsokat, burgonyás, paradicsomos, és babos ételeket fűszerezhetünk. Amikor a magok már barnulni kezdenek, szárral együtt vágjuk le az ernyőket, húzzunk rá papírzacskót és felfüggesztve szárítsuk. Így könnyen készítünk majd gyógyerejű lestyán papramorgót: a magokat durvára daráljuk, dunsztos üvegbe tesszük ráöntjük a pálinkát – egy deka magra egy deci pia –, néhány hétig érleljük, majd leszűrjük. Az italt aromaként semleges ízű, vagy éppen kerítésszaggatóra sikerült pálinkánkat feljavítására használhatjuk.

A lestyán sokoldalú gyógyító erejét a középkori kolostorok szerzetesei tanulmányozták tüzetesebben – elsősorban a köszvény, a máj- és lépbetegségek, a tüdőpanaszok és a sokféle emésztési kórság ellen hatásos. A természetgyógyászat a lestyán leveléből, szárából és a gyökeréből ma is készít köptetőt, de nekem már annyi is elég, ha tudom: a lestyán nem csak ízletessé, hanem könnyen emészthetővé is teszi az ételeket.

Amúgy nem okoz sok gondot a termesztése, ha jó vízáteresztő képességű talajba ültetjük, tűri a viszontagságokat. Bár mediterrán eredetű növény, nem fagy el, évelőként nevelhető. A zordon norvég havasokban, az Északi-Sakkörtől 400 kilométerrel feljebb, a világ legészakibb botanikus kertjében rábukkantam a lestyánok óriásaira. Azt hittem, rosszul látok, de a fölém tornyosuló zöldségek magyarázata persze kézenfekvő: itt május közepétől augusztus közepéig nincs éjszaka, így szegény pihenés nélkül, a nap 24 órájában nő...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!