Kert

2015.07.31. 18:44

Díszkert – haszonkert?

Hévízen, az egyik legnagyobb turistaforgalmú településen városgazdának lenni eseménydús feladat.

Munkatársunktól

Minden nap egy új kihívás: felmerül egy újabb, megoldásra váró helyzet a közterületeken, utakon, parkokban, szökőkutakban, a rendezvényeken, az intézményeknél, iskolákban, a temetőkben vagy a konyhánkon. Nap mint nap tanulok valami újat, érdekeset ezek megoldási folyamatában. Szeretem. Szeretem, hogy van lehetőségünk saját eszközeinkkel, és persze kereteinken belül jót tenni. Figyelem az itt élők és az idelátogatók igényeit, mi az, ami tetszik nekik, mi az, ami bosszantja őket. A jó gazda gondosságával próbálom az adott lehetőségeken belül élhetővé, élvezhetőbbé tenni környezetünket.

Az elmúlt napok a szokásosnál is élménydúsabban teltek. A „Virágos Magyarországért” környezetszépítő verseny zsűrizése folytán több településre jutottam el. Ez a települések közötti verseny rég nem a virágágyakról szól. A környezetkultúra a fő irányvonal, a fenntartható fejlődés, a biológiai sokféleség megvalósítása, a közösségépítés, más értékes szempontok mellett. Minden település ugyanazokkal a problémákkal küszködik, ezekre más-más megoldást talál, ezer és egy hasznos információ osztódik meg a települések bemutatkozása alatt a kollégák között. Számomra ez is egy tanulási folyamat, mindamellett, hogy a saját tapasztalataimat továbbadhatom. Az idei év hozadéka, továbbgondolásra érdemes egyik témaköre a tündérkertek szaporodása Zalában.

Az őshonos magyar gyümölcsfajták csemetéit általában önkormányzati segítséggel, a közösség összefogásával ültetik el a települések. Sok esetben helyi „ünnepet” hoznak létre általa: vagy az ültetés, virágzás, vagy a gyümölcsszedés, vagy az oltás idejére szerveznek találkozót az ott élők, az elszármazottak, s a vendégeik részére. Nemes filozófiára alapuló, megtartó erővel rendelkező kezdeményezés. Remélem, átgyűrűzik majd a magánkertekbe, és megváltoztatja majd a kerttulajdonosok szemléletét a „díszkertről”. Mennyi gyönyörűségtől fosztja meg magát az, akinek a kertjében a „fű, tuja, örökzöld sövény” szegényes látványa lakozik. Elmulasztja a színek, formák, az évszakok, a szezonalitás értékét. Számomra nincs szebb tavasszal egy virágzó birsfánál, vagy nyáron a naspolya kerekded, molyhos koronájánál, mellette egy körte égbeszökő ágrendszerű, fényes levelű kontrasztjával, ősszel a cseresznye színjátszó leveleinél, tél végén a mogyoró hosszan csüngő üdezöld barkáinál. Más élvezeti értéket is adnak: gyümölcsöt. „Dísz” vagyis látványkertet lehet tervezni haszonnövényekkel is, és nem csak fákkal. A hévízi legnagyobb közterületi virágágyunk egyik fő, jelleget adó növénye idén: zöldség, egy brokkoli fajta. Az otthoni virágágyakba jól illeszkednek a gyógy- és fűszernövények, a cserjefoltokban megfér a ribiszke, köszméte, árnyékos helyen a málna.

Legtöbbször a gondozási, növényvédelmi, és egyéb munkaigényre hivatkozva pusztítják ki a haszonnövényeket a kertekből. A fák nagy része egy idő után egyensúlyba áll metszés nélkül. A gyümölcsök kisebbek lesznek, vagy a fa hullámokban terem majd, de nem pusztul el. Növényvédelem nélkül a gyümölcs nem lesz hibátlan, de teremni fog. Aki nem ért a növényekhez, annak sem kell lemondani a saját termésű gyümölcs ízének semmihez nem hasonlítható élményéről. Az őshonos, régi gyümölcsféléken kívül sok jó, kifejezetten ellenállóságra nemesített új fajta található kereskedelmi forgalomban. Ezek kiválasztásához kell szakértelem, de a fenntartásukhoz már nem. A hetente, sok munkával rövidre nyírt gyepek öntözés nélkül nehezen életben tarthatók.

Összegyűjtött csapadékvízzel öntözve újabb lépést tettünk a jó irányba. Ha azonban a világ vezető kertépítői által egyre többet alkalmazott, évente 1-3 alkalommal kaszált virágos gyepet hozunk létre kertünkben, akkor kevesebb munkaigényű, szép, sokféle növényből összeválogatott, biológiailag összetettebb, változatosabb kertben élhetünk, megvalósítva két manapság oly divatos panelt: a „fenntartható fejlődést” és a „biodiverzitást”.

Laczkó Mária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!