Kert

2015.10.11. 09:09

Dombok virága: Egy különleges szépségű orchidea, az őszi fűzértekercs

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság néhány munkatársa egy különleges szépségű orchidea, az őszi fűzértekercs zalai előfordulásait kutatta.

Bíró Éva botanikai referens a szervezet honlapján tette közzé a tapasztalatokat. Mint írja: a virág Zalában gyakorinak mondható, de mégsem könnyen bukkan a szemünk elé. Ennek oka lehet, hogy a főleg dombvidékeken előforduló növény megjelenéséhez több feltétel is szükséges. Elengedhetetlen egy gombapartner megléte, mely a csírázáshoz kell, aztán szükség van megporzó rovarra, és még megfelelő gyepszerkezetre is.

A füzértekercs a legeltetett, kaszált gyepeket kedveli, ám a lehetőségei a szőlőhegyek felhagyásával szűkülnek.

Őszi füzértekercs közelről. Fotó: fotohaz.hu

A természetvédelmi szakemberek idén ősszel 28 olyan helyet kerestek fel a megyében, ahol a füzértekercs korábban előfordult. Az orchidea 1200 példányát találták meg útjuk során, voltak néhány töves lelőhelyek, de százas csoportok is. A virágot gyümölcsösökben (szilva, alma, gesztenye), temetőkben (főleg a félreeső részeken) és egy legelőn is megtalálták. A túl sok kaszálás, fűnyírózás ugyanúgy árt neki, mintha nem gondozzák a területet.

Hét helyszínről tűnt el erre az évre az őszi füzértekercs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!