Kert

2016.08.16. 17:33

Ehető virágok és gyógynövényes sütik - fűszerkertet avattak Kehidakustányban

Kehidakustány - Gyógy- és fűszerkertet avattak, s ott termett növények felhasználásával készült süteményeket és ehető virágokat kóstolhattak a vendégek egy pénteki rendezvényen.

Keszey Ágnes

A Hagyományőrző Mariska udvarban tavasszal kezdték kialakítani a gyógy- és fűszernövény tanösvényt, melyet most adtak át, hiszen ekkorra már pompázatossá fejlődtek a növények.

– Az avatóünnepség keretében növények felhasználásával készítettünk üdítőitalokat: feketeszeder-, menta-, levendula- és citromfűszörpöt. Voltak sütemények: répatorta, aminek a krémjébe levendulát kevertünk, négerkocka mentás krémmel. Készítettünk piskótát, melyhez feketeszedres-mentás mártogatóst kínáltunk, volt cukkinis sütemény – sorolt néhány érdekességet Lorencsicsné Horváth Csilla, a Hagyományőrző Mariska udvar rendezvényszervezője.

Girdán Józsefné, Bakos Péter és neje, Pál Tibor és neje, Nádasi Edit a gógynövénykertben (Fotó:  Lorencsicsné Horváth Csilla)

Tintér Gabriella Nívó díjas népdalénekes  fellépése (Fotó:  Lorencsicsné Horváth Csilla)

Nem csak a különleges ízeké volt a főszerep. Az érdeklődők előadást hallhattak az élhető környezetről, a gyógynövények hatásairól. A két hete felavatott Pajtaszínházban pedig Pintér Gabriella népdalékes lépett fel és énekeket is tanított.

A településen augusztus 20-án, szombaton is várják a vendégeket.

– A tájháznál van egy kemencénk, ebben sütjük meg az új kenyeret. Idén először felelevenítünk egy régi hagyományt. A település határában van egy régi romtemplomtorony, ami búcsújáró hely volt. Oda lemegyünk gyalog, levisszük az új kenyeret, ott felszeljük és megesszük. A jelenlevők hallhatnak a régi búcsújáró helyről és az egykor ott élt remetékről. Ezután visszasétálunk a Mariska udvarba, ahol a nap zárásaként, s egyen a nyári szezon zárásaként kötetlen, beszélgetős, közös szalonnasütés lesz – szólt a következő programról a szervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!