Kert

2015.12.21. 12:52

Ehetünk kedvünkre, ha van fekete retkünk

Időben szólok: ne felejtsék el beszerezni a karácsonyi fekete retküket! Higgyék el, a retkek e rút kiskacsája lesz a legszebb ajándék a sok ünnepi finomságtól meggyötört gyomruknak.

Fincza Zsuzsa

Nekem is vennem kellett már, az utolsót is kiettük a kertből, pedig az időjárás miatt akár frissen is szedhetnénk. No, de sebaj! A boltok zöldséges pultjain bármikor hozzáférhetünk, de jól tapogassuk meg, és csak akkor tegyük a kosarunkba, ha a gumó egészségesen kemény, így kisebb az esélye, hogy pudvásat viszünk haza. Ezeket még akkor se együk meg, ha egyébként az íze miatt lehetne, mert tele vannak nitráttal, ugyanis a túladagolt műtrágyák fújják fel és teszik szivacsossá a retek húsát. Ez persze a kiskertekben nem fordul elő, hiszen másodvetésként a korai zöldségek után kerül a magja a földbe, amikor - különösen a borsót, a zöldbabot követően - ideális a talaj tápanyagtartalma a fekete retek számára. Amúgy bármennyire csábító a gondolat, ezzel a retekfajtával tavasszal ne is kísérletezzünk, ugyanis hosszúnappalos, fénykedvelő növény. Vastag héjának köszönhetően veremben, pincében egészen tavaszig eltartható - ha úgy vesszük meg, bugyoláljuk papírtörlőbe vagy szalvétába és a hűtő zöldséges rekeszében 1-2 hétig friss marad.

A fekete retekbe váj üregbe öntsünk mézet - magába szívja a növény gyógyerejét Fotó: Fincza Zsuzsa

Ha elfogadnak egy jó tanácsot: ne várják meg amíg a nagy karácsonyi eszem-iszomban reklamálni kezd a gyomruk, megelőzésként a reggeli vajas kenyerükre rétegezzenek fekete retket, méghozzá reszelve - így könnyebben érvényesül a gyógyhatása. Ha a jó zsíros ünnepi tyúkhúslevesbe belefőzünk egy kisebb gumót - persze hámozva - az étekkel együtt az emésztést segítő medicinát is magunkhoz vesszük. Nem véletlenül árulnak a patikákban epebántalmak ellen fekete retek - hivatalosan „Raphanus sativus niger” - cseppeket. A web áruházakban egy cent körülbelül 700 forintba kerül, ennyi lét egy közepes retekből könnyedén kipréselhetünk. A hivatalos orvoslás szerint nem csak a vesék, az epe és a belek működését támogatja, hanem a bőrön és a tüdőn keresztül is segíti kiszuszakolni a méreganyagokat a szervezetünkből. E takarító hatásával enyhíti az ízületi gyulladásokat, a reumás kínokat és segíti kordában tartani a vérnyomást is. A vese és az epeműködés karbantartása mellett mindkét szervben megelőzi a kőképződést, sőt a már kialakult kisebb köveket fel is oldja. Ne törődjünk vele, hogy tudósok képtelenek eldönteni, hogy a bumfordi zöldség a bélműködés serkentésével hat kedvezően az epére és a májra, vagy közvetlenül erősíti az epeutak sima izomzatát és ezzel inspirálja az emésztést, esetleg mindhárom szervünket egy időben regulázza - elégedjünk meg azzal, hogy segíti megemészteni a bekebelezett zsíros, fűszeres étkeket.

A népgyógyászat már ősidők óta használja megfázás, légúti gyulladások, köhögés gyógyítására is. A komor fekete gumók ugyanis csurig vannak C-, és B-vitaminnal, vassal, káliummal, kalciummal, magnéziummal, foszforral és niacinnal. S mint csípős íze sejtetni engedi, gazdag mustárolajban, különféle illóolajokban és antioxidáns hatású vegyületekben. A leghatásosabb meghűlés elleni recept: vájjuk ki a gumó közepét, töltsük meg mézzel, az magába szívja a növény gyógyerejét és ezt a mézet kanalazgassuk ki az üregből. A műveletet többször megismételhetjük, de előtte kicsit kapargassuk meg az üreg belsejét. Egyszerűbb módszer: lereszeljük a retket és összekeverjük a mézzel, tíz percet állni hagyjuk és megesszük. Feloldja a légutakban lerakódott nyálkát és segíti annak kiürülését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!