Kert

2015.09.21. 12:57

Fekete berkenye - egy igazi vitaminbomba

A természetgyógyászok csodabogyónak nevezik, ami persze kicsit túlzás, emlegetik fanyarkaként is, pedig az egy másik gyümölcs, amiről valójában beszélnek, az a fekete berkenye, az arónia, anyakönyvi nevén az Aronia melanocarpa, amely újabban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Joggal.

Fincza Zsuzsa

Mint sok más kedvelt növényünk, az arónia is tengerentúli jövevény, az észak-amerikai kontinens őshonos vadóc bogyósa. Jellemzője, hogy az egészen extra hideget is kibírja, pedig napfényimádó növény, nem véletlen, hogy elsősorban az ilyen kriminális időjárással megáldott Szibériában (nevezik szibériai áfonyának is ) és a Skandináv országokban, ráadásul azoknak is az északi fertályán – ahol nyaranta dúskálhat a napfényben, hiszen le sem nyugszik a nap – termesztik nagyobb területeken. Mi se nyomorgassuk hát kertünk valamelyik félreeső zugolyában, napsütötte helyet keressünk a számára. A talajban nem válogatós, kertészemberek úgy mondják: ahol a málna virul, ott megél az arónia is. Konténeres növényként akár most is ültethetjük – legalább jól berendezkedik, mire megjön a tél. A szabadgyökerű csemeték telepítéséhez viszont jobb megvárni a lombhullást, de akár tavasszal is sort keríthetünk rá. Ne szuszakoljuk mélyebbre, mint amennyire az faiskolában volt, mert felbuzdul és túlzásba viszi a gyökérsarjak növesztését. Ha több bokrot ültetünk, legalább két méter távolságot hagyjunk közöttük – a sortávolság legalább 3-3,5 méter legyen – mert sok hajtást nevel, de a föld alól is kihajthatnak a gyökérsarjak. A bokrok besűrűsödését kerülendő, ne maradjon ki a rendszeres ritkító metszés, és a bokrok tövét véletlenül se töltsük fel, mert nem bírunk majd a burjánzásával.


A fekete berkenyének jót tesz, ha hagyjuk egy kicsit aszalódni a bokron Fotó: A szerző

Nem kell túl sokat várnunk, hogy meg is kóstolhassuk az aróniánkat, a két éves növény már megmutatja mire számíthatunk, de teljes erőbedobással majd csak öt év múlva terem. Akkor aztán sokáig bírja, egy bokor akár a 25 éves korában is ontja a gyümölcsét. A május elejétől három hétig nyíló virágaiban sok a pollen és a nektár, imádják a méhek, ami kész haszon, hiszen a növény rovarmegporzós. A termés kifejlődéséhez több mint 3 hónap szükséges, általában a nyár végére érik be. A fekete berkenye a virágrügyeket az éves vesszőkön hozza, erre is gondoljunk a metszéskor.

A szakemberek a házikertekbe a bokrok helyett a törzses koronaformát ajánlják. Tapasztalataik szerint az arónia többféle alanyba is sikeresen szemezhető – a legegyszerűbb egy rokonfajzatot, például a vörös madárberkenyét kiválasztani, s abba legideálisabb 1 méter magas törzzsel szemezni. Később gömb alakú koronára metszve nagyon könnyen kezelhető dekoratív fácskát nevelhetünk.

A gyümölcsből nagyon finom, a ribizliéhez hasonló technikával kompót, lekvár, szörp, kandírozott gyümölcs, sőt aszalvány is készíthető – az utóbbiból viszont vitamindús gyógytea főzhető. Bálint gazdánál olvastam, hogy kár elkapkodni a fekete berkenye szedését, hagyjuk minél tovább a bokron aszalódni, nem potyognak le, viszont több cukrot gyűjtenek, csupán egy kis citrommal, vagy citromsavval kell majd felüdíteni, hogy ne legyen „fáradt” ízű. A korábban leszüretelt berkenyénél javasolják, hogy keverjük más gyümölcsökkel, úgy jobb ízű lesz. Megjegyzem, nekem csak úgy natúr, „fanyarkán” is ízlik.

Érdemes bíbelődni vele, hiszen valóban rendkívüli a vitaminkészlete,C-vitamin valamint antocianin-, és flavonoid tartalma például háromszorosa az istenített fekete ribiszkéének. Található még benne pektin, cseranyagok, mikroelemek és szerves savak. Szibériában a népgyógyászok az aróniát mindenre ható házi szerként használják, elsősorban emésztési rendellenességek, bőrbetegségek, húgyúti fertőzések és magas vénynyomás esetén kúrálják vele a pácienseiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!