Kert

2016.09.19. 19:05

Főtitkári kerti titkok - A kertbarát szövetség vezetője a váci kiskertjéről

Zalaegerszeg - A megyeszékhelyen és környékén lakók már megszokták, hogy ősszel igazi gyümölcs- és zöldségcsodákat látnak, ha elmennek a kertbarát kör kiállítására. Az idén különösen kitettek magukért a hobbikertészek.

Fincza Zsuzsa

Kis túlzással azt is mondhatjuk, már tavasz óta a hét végi kiállításra készülődtek. Volt aki direkt különleges növényeket ültetett, hogy élőben be tudja mutatni azokat a nagyközönségnek, mások a tartósításra álltak rá, akadt, aki speciális recepteket próbált ki. Persze nem véletlen az igyekezet: az idén 100 éves jubileumát ünnepli a kertbarát mozgalom. Ne higgyük, hogy az első kertbarát kört valamelyik faluban alapították, hiszen ott a növényekkel való bíbelődés a szürke hétköznapok része. Diósgyőrben, a vasgyári munkások az első világháború kellős közepén, amikor a család ellátásában életbe vágóan fontos szerepet töltött be a kiskert, rájöttek, közösen többre mennek. A nemzetközi kertbarát mozgalom csírái Németországban alakultak ki, 1864-ben egy iskolaigazgató szervezte meg az első munkás kiskert kolóniát. Érdekes egyébként, hogy az osztrák kertbarát mozgalom egy időben a magyarral, 1916-ban indult, de ehhez állítólag nincs köze az akkor még fennálló Osztrák-Magyar Monarchiának. Az amatőr kertészközösségek még a II. világháború közepette is tevékenykedtek, Magyarországon csak a civil szervezetek 1950-es évek elején történt betiltása okozott pár éves szünetet, de az első adandó alkalommal újjáalakultak a kertbarát közösségek. Zala megyében Lentiben, Nagykanizsán, Szilvágyon, Zalabaksán és Zalaegerszegen munkálkodik kertbarát kör. Az utóbbi 1968-ban alakult.

A zalai kertbarátokat meglátogatta Fekete Józsefné, az országos szövetség főtitkára - jobb oldalt, mellette Mrakovics Miklósné, az egerszegi egyesület elnöke, Szalai Antalné és Milley Istvánné, az egyesület tagjai Fotó: Fincza Zsuzsa

A kertbarát mozgalom jubileumának tiszteletére rendezett, bemutatóval, előadásokkal színesített monstre megyeszékhelyi rendezvényt megtisztelte Fekete Józsefné Judit, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének főtitkára. Megragadtuk az alkalmat és megkérdeztük tőle: van-e kertje a közösség vezetőjének?

- Naná, hogy van! - vágta rá a főtitkár asszony, mutatva a rózsacsokrot, amit az egerszegiek kiállítására hozott. - Méghozzá Vácott, a körtvélyesi napsütötte hegyoldalban, a házunk körül teraszosan kiképzett 280 négyszögölnyi területen. A díszbokrok - van vagy 60 - és sokféle virág a mániám, a büszkeségem egy fás pünkösdirózsa, az idén közel 90 gyönyörű lila virággal kápráztatott el. Kár, hogy szimpla szirmú, de majd szerzek duplát is. Az épülethez 16 lépcsőfokon kell felmenni, onnét 16-on le, s máris ott is vagyunk a zöldségeskertben - paprika, paradicsom, zeller, borsikafű - minden megterem, ami a családnak kell. A köcsögvázákban oregánó, levendula és egyéb virágzó fűszernövény szárad.

A kertbarát-főtitkár foglalkozására nézve fodrász, 74 éves, 20 éve vesz részt a mozgalomban, 8 éve tagja az országos szövetség elnökségének, 3 éve pedig a főtitkáraként tevékenykedik. Munkásságáért az idén a földművelésügyi miniszter elismerését vehette át. A kerttel barátkozni Gödön kezdett, ténylegesen kertészkedni csak Vácra költözése után. Mint mondta, őt aztán nem szívatják meg a fagyosszentek, nem vár az ültetéssel májusig. A növénygyerekeket korán szabadlábra helyezi, egy pet palacknak levágja az alsó fertályát és szájával felfele a palánták fölött jól belenyomja a földbe. A kupakot eltávolítja, hogy levegőzzön a mini zöldségóvoda, s mindig a földet öntözi palackok körül, méghozzá felváltva csalán és mezei zsurló áztatott levével.

Uborka, paradicsom, dió - zöldség, gyümölcs, mi szem-szájnak ingere

- Mindkettő trágyalé és növényvédő szer egyszerre. Egy 120 literes műanyag hordóba egy diszperzites kanna apróra vágott csalánt vagy zsurlót rakok, két hétig ázik és egy-egyben öntözök vele. Semmilyen vegyi anyagot nem engedek be a kertembe, nálam aztán valóban bio a zöldség és a gyümölcs. Rá is kényszerülök, 28 féle ételallergiám van, az összes E" betűvel jelzett adaléktól megbetegszem. Egy öko-kertben nincs is szükség vegyszerre, a komposztnak valót és a permetszert s kitermeli a kert, nálam nem megy veszendőbe semmi. Itt üzenem a kertbarátoknak, hogy a diófa levele is tökéletesen elbomlik, csak több idő kell neki. Van három hatalmas diófám, korábban én is elégettem a levelét - de már bánom, kár volt elkótyavetyélni.

Egy másik bevált módszere: a fóliasátor vázára zöld madárvédő hálót terít. Könnyen fel- és leszerelhető, így kora tavasszal a hidegtől, nyáron a túlzó napsütéstől óvja a zöldségeket, közben végig biztosított a növénykuckó szellőzése. Amúgy a természetes kert híve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!