Kert

2016.06.06. 13:45

Frissítő, fiatalító, gyógyító rózsaszirom

Az idén, hogy elfagytak a gyümölcsök, a virágok és a gyógyfüvek is beállnak a konyhán át a spájzba vezető csatasorba.

Fincza Zsuzsa

Rózsából sem mehet veszendőbe egyetlen szirom sem, még jó, hogy a minap az alsónemesapáti gyógynövénytúrán Takács Ferenc zánkai füvesember nyomatékosan felhívta rá a figyelmünket. Ami a virág gyógyító hatását illeti, azt olvastam, tele van E-vitaminnal, így lassítja a sejtek öregedését, erősíti a körmöket, a hajszálakat, védi a bőrt a kiszáradástól, ráncosodástól, fontos szerepe van a szem egészségének megtartásában és felturbózza az immunrendszert is.

Nagyon fontos, hogy kizárólag csak permetezés mentes virágot használjunk. Szörphöz a megmosott vörös rózsaszirmot egy edényben nagyjából ugyanannyi mennyiségű vízzel feltesszük főni, s állandóan kevergetve addig rotyogtatjuk, amíg az összes szirom el nem halványul. Ekkor leszűrjük, a szirmokból is kinyomkodjuk a levet, majd ahány liter az alapanyag, annyi citrom levével és annyi kiló cukorral összekeverjük. Még forrón üvegekbe merjük és kidunsztoljuk. .  Egy másik  receptúra  a 30 deka vegyes színű rózsasziromhoz 1 liter vizet, fél kiló cukrot, fél vaníliarúd kikapart belsejét és 1 teáskanál citromsavat ír. Ebben az esetben is kifehéredésig  főzzük a szirmokat, ugyanúgy átszűrjük, ám visszatesszük a tűzhelyre és a cukorral, a citromsavval és a vaníliával tovább melegítjük amíg a cukor el nem olvad benne. Ha rózsaszirupra vágyunk, lassan forralva, éppen csak gyöngyöztetve  párologtassuk el a szörp vizét. A kapott ínyencséget cukor helyett limonádéba rakhatjuk, vagy akár a fagyit is megbolondíthatjuk vele.

Állítólag a vörös színű, illatos rózsának a legerősebb a hatása. Fotó: Fincza Zsuzsa

Én viszont főzés nélkül készítem a rózsaszörpöt. A dunsztosüveget lazán megrakom szirommal, felöntöm vízzel, literenként egy citromot szeletelek bele és egy teáskanál citromsavat teszek hozzá. 2 nap múlva leszűröm és cukrot keverek bele - 5 literhez három kilót. A citromsav és a citrom tökéletesen kioldja, majd meg is őrzi a rózsa színét. Ha hosszabb ideig tárolom, egy kevéske nátrium-benzoátot keverek hozzá.

A rózsasziromból pektin nélkül nehéz lekvárt készíteni, ezért használjunk hozzá 1:1 dzsemfixet. Egy kiló cukorral daráljunk össze robotgéppel 20-25 deka rózsaszirmot, rakjuk lábasba, öntsünk hozzá egy liter vizet, nyomjunk bele egy nagy, vagy két kisebb citrom levét és kevergetve főzzük 10 percig. Adjunk hozzá 1,5-2 csomag dzsemfixet, még öt percig kevergessük, majd töltsük üvegekbe, fordítsuk fejre, de ne így hagyjuk kihűlni, 10 perc múlva állítsuk talpra.

A rózsaszirmot amúgy nem muszáj azonnal feldolgozni, kíméletesen megszáríthatjuk, s akkor bármikor készíthetünk belőle például teát.

A természetgyógyászat kíméletesen enyhe hatása miatt gyermekek kezelésére is javallja. Az említett vitamin mellett többek között csersavat, almasavat, az antioxidáns gallusz-savat, kvercetint, viaszokat, flavonol-származékokat tartalmaz. Használják gyomor és bélhurut ellen, öblögetőként mandulagyulladásra és fogínysorvadásra. A szárított rózsasziromból készített tea borogatásként felfrissíti a fáradt szemeket. A kolostorokban a szerzetesek gyenge gyomorra, émelygésre a felaprított rózsaszirmokat mézben, hasmenés csillapítására a száraz szirmokat borban oldották fel. A rózsaszirom és kakukkfű elegyének gőzölésével enyhíthetjük az arcbőr zsírosságát, borogatásként ráncosodás ellen vethetjük be. Amúgy a rózsa volt az első virág, amelyből a perzsák illóolajat és arcvizet pároltak le, s szinte minden kultúrkörben évezredek óta használják szépítkezési célokra. Rózsavizet mi magunk otthon is készíthetünk: a frissen szedett, illatozó rózsaszirmokat tűzálló üvegedénybe tesszük, felöntjük forró desztillált vízzel, lefedjük és hagyjuk kihűlni. Leszűrve hűtőszekrényben több hétig is eltartható. A rózsavíz tisztítja, frissíti és tonizálja az arcbőrt, segíti az arcápoló krémek felszívódását. Ha fáj a fejünk, rózsavízzel benedvesített ruhával dörzsöljük be a nyakunkat és a halántékunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!