Kert

2016.06.13. 13:47

Gyógyszer helyett egyen inkább cseresznyét!

A pár szem gyümölccsel szerénykedő cseresznyefáim alatt nézelődve rájöttem, az igazi vesztesek a madarak, mert ugye én átmegyek majd a kertbarátomhoz Jánkahegyre, ahol az idén is rekordtermés várható, de szegény kis rigóimnak le kell mondaniuk kedvenc desszertjükről.

Fincza Zsuzsa

A levágott ágak helyén kibuggyant mézgáról eszembe jutott, hogy gyerekként, mint "macskamézet" el szoktuk rágicsálni, apám szidott érte, nagyanyám viszont azt mondta: "nem baj, az éjjel úgyis köhögött  a gyerek".  Emlékszem, nagyapám mindig lefaragta a fákról, borban feloldotta és megiszogatta, mert szerinte használt az asztmájának. Akkoriban a cseresznye magját sem dobták el, télen serpenyőben megforrósították, otthonszőtt vászonzacskóba tették, és melegítőpárnaként használták. Szárából vízhajtó, vértisztító, méregtelenítő teát készítettek - ezt akár mi  is kipróbálhatjuk.  A recept egyszerű: egy csészényi vízben öt percig főzünk egy teáskanál aprított cseresznyeszárat, majd mézzel édesítve megisszuk. Állítólag elhajtja még a vesekövet és a homokot is, a népgyógyászok megelőzésként ajánlják.  Ami még rémlik a múltból: a felnőttek folyton mondogatták, hogy ne igyunk vizet a cseresznyére, mert megfájdul a gyomrunk. S milyen igazuk volt, bár csak tapasztalatból  beszéltek és valószínűleg fogalmuk sem volt a tudományos magyarázatról.  A cseresznye héján lévő élesztőgombákat ugyanis csak a tömény gyomorsav képes elpusztítani, a felhígított emésztőnedvek életben hagyják, s a gombák erjesztő hatásának puffadás, gyomorfájás lehet a szomorú következménye.  Egyes vidékeken a fehér borokban cseresznye levelet áztatnak s vermutként tukmálják a vendégeikre. S ha már az ivászatnál tartunk, ne hagyjuk szó nélkül, hogy  ebből a kora nyári gyümölcsből  készül a legkeresettebb pálinka.

A nyár első gyümölcse - érdemes megvárni, amíg megérik

A friss gyümölcsre kiéhezve a cseresznyét szokás már féléretten leenni a fáról, ami ugyan nem olyan nagy bűn, de azt azért ne feledjük, hogy  a legtöbb vitamint, antioxidáns anyagot érett állapotában tartalmazza.  Vitaminból szinte az egész ABC-t begyűjti, ásványi anyagok közül  dúskál a vasban, magnéziumban, káliumban, foszforban, kalciumban.  Csupán kalóriával bánik vele szűkmarkúan  a természet, 10 deka cseresznye alig 60 egységet tartalmaz - szóval bármennyire degeszre esszük magunkat kedvenc gyümölcsünkből,a  nehéz fizikai munkához nem lesz elég energiánk.  Utána viszont direkt jót tesz, hidratálja és feltölti lestrapált szervezetünk vitamin és ásványi anyag készletét.  Kalóriaszegénysége miatt a fogyókúrázóknak is a kedvenc gyümölcse lehet,  az egyik legjobb szomjoltó, hiszen 80 százaléka víz, alig van benne zsír és fehérje, viszont szénhidrátban és növényi rostban bővelkedik.

A cseresznye sötét színét biztosító antociánok az aszpirinhez hasonlóan gyulladást gátló és fájdalomcsillapító  erővel bírnak, állítólag 20 szem cseresznye hatásosabb és egészségesebb, mint egy  tablettányi gyógyszer. Főként az izom- és a csontfájdalmakra hat, ezért ajánlják a népgyógyászok a sportolóknak és azoknak, akik nehéz fizikai munkát végeznek vagy éppen ellenkezőleg, az ülőmunka okoz nekik fájdalmat. A gyulladáscsökkentő hatás enyhíti bőrallergiát is és képes elmulasztani a pattanásokat. Szakértők szerint napi 25 deka cseresznye már érzékelhetően csökkenti a vér húgysav-szintjét, s ezáltal  mérsékli az ízületi betegségben szenvedők kínjait.

A cseresznye főzéssel, lekvárként, kompótként is tartósítható, jól bírja a mélyhűtést, s így a vitaminkészletét is megőrzi. Felengedve süteményekbe, rétesekbe, mártásokba, joghurtba felhasználva nem sokban különbözik a friss gyümölcstől.

Címkék#biokertész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!