Kert

2015.08.10. 12:31

Gyűjtsük és szárítsuk - Ételek fűszerezéséhez, teák készítéséhez használhatjuk

Kun Gyula biogyógynövény-termesztő szerint ezekben a hetekben bőven van mit gyűjtenünk a növények közül.

Tóth B. Zsuzsa

Ami virágzik, azt az illó-olaj-tartalma miatt most gyűjtsük. Például a citromfüvet, az echinacea virágját és levelét - mondja Kun Gyula biogyógynövény-termesztő.

Ezekben a hetekben dúsan növekvő fűszernövényeinket visszavághatjuk, leveleiket szellős helyen megszáríthatjuk Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Lehetőleg ne a tűző napon, hanem inkább árnyékban, szellős helyen szárítsuk a növényi részeket, tüllel, régi függönnyel lefedve. Az illóolaj-tartalmuk megőrzése miatt lényeges, hogy minél gyorsabban száradjanak ki. A körömvirágot például egész nyáron szedhetjük, érdemes is, mert a visszavágások után folyamatosan virágzik. A bazsalikom ilyenkor szintén szedhető már, és szárítható, valamint a tárkony ugyancsak. A borsmentát idén egyszer már le kellett vágni, a szedermentát szintén. Amint pedig egy jó eső jön, érdemes lehet másodvetést csinálni zöldborsóból. Ugyanis ha jó az időjárás, a rövid tenyészidejű, mint például a rajnai törpe beérhet.

A fodros kel, a brokkoli, a karalábé palántázható, s vessünk póréhagymát és tarlórépát amint az utóbbi neve is mutatja, ennek most van itt az ideje. Akárcsak a fekete reteknek, amely a fagyokig bírja a földben. A bimbós kelt pedig ugyancsak palántázhatjuk, remekül áttelel tanácsolja Kun Gyula.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!