Kert

2017.08.14. 15:40

Igazi paradicsomi állapotok a zalakarosi kertben

ZALAKAROS - Szép Otthon rovatunk felhívása nyomán (Küldje le növénykülönlegessége fotóját!) ismét szép képek érkeztek szerkesztőségünkbe.

Arany Horváth Zsuzsa

Ezúttal Szécsényi István küldött képeket, melyeket zalakarosi kertjében készített.

- Legelőször a kivi termesztésével kezdtem el foglalkozni, eleinte csekély sikerrel - mondta olvasónk, a MÁV Nagykanizsai Állomásfőnökség állomásfőnök-helyettese, amikor a növények iránti vonzalomról kérdeztük. - Aztán megismertem a letenyei Varga János írásait, fotókkal illusztrált tanácsait. Az ő szaktudásának köszönhetem, hogy megpróbálkoztam más különleges növények termesztésével is.

Szécsényi István karosi kertjében, amit feleségével együtt gondoz, azóta már megtalálható az indián banán, a datolyaszilva, a fekete berkenye, a homoktövis, a gránátalma, a magnélküli szőlő, a császárfa és a fügefa. Nem kell aggódnunk a gazda sikerélménye miatt, mint mondja, jól érzik magukat ezen az éghajlaton a fák és cserjék, mindegyik hoz termést, gyümölcsöt.

- A család számára termesztem a gyümölcsöket, jól jön a mínusz 16 fokot is kibíró télálló citrom, akkor is, ha kicsit kisebb, mint amit a boltban kapunk. Két füge fagyott el nemrég, de pótolható.

 

Olvasónk büszke a nála is termő indián banánra, jelzi, ezt Amerikában a szegény ember banánjának nevezik, mivel vadon él az őserdőkben.

- Kicsit kisebb, tömzsibb, de az íze hasonlatos - dicséri a növényt Szécsényi István.

- Honnan a magok, oltványok?

- Ma már minden elérhető az interneten, én is ott tájékozódom, és rendelek.

Mit szeretne még, érdeklődünk.

- A gránátalmával kísérletezünk, ezen a tavaszon kicsit megfáztak, de elég szépen kiheverték.

Azonkívül, hogy az egészségükre oly módon is jó hatással van a kertművelés, hogy szabad levegőn dolgoznak, a növények számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, fogyasztásuk több mint javasolt.

Csak néhány érv, melyeket az internetes szakoldalakon találhatunk:

A kínai datolya hazájában, Kínában 4000 éve eszik tápláló terméseit. Az értékes oltványok csak a múlt század elején jutottak el az Újvilágba. Az Egyesült Államok déli, délnyugati területein ma is megtalálhatók. Hazánkba inkább híre és neve jutott el a jujubának vagy jujuba datolyának. 1578-ból, Melius Péter Herbáriumában bukkanhattunk leírására. Az oltványok 1 2 éves korban már termést hoznak. 25 30 évig egyenletesen érlelik gyümölcseiket. Betegségek és kártevők egyelőre nem károsítják.

A fekete berkenyét legtöbbször arónia néven tüntetik fel az üdítőitalok összetevői között. Gyógyhatásai miatt egyre népszerűbb, szinte már csodagyümölcs.

 

A nyers fekete berkenye rendszeres fogyasztásával egészségesen tarthatjuk magunkat, a kis bogyó óriási antioxidatív potenciálja miatt jó hatással van a szervezetünkre. Külső megjelenésében nagyon közel áll az áfonyához. Ízben azonban jelentősen különbözik, az édes áfonyával ellentétben a fekete berkenye kesernyés, savanykás ízű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!