Kert

2015.08.17. 16:05

Nyári növényápolás - Kánikulában is odafigyelést igényelnek

Zalaegerszeg - A szobanövények többsége trópusi, szubtrópusi területről származik, így könnyen hihetnénk, hogy a nyári meleg kifejezetten kedvez számukra, s nem igényelnek különösebb odafigyelést. Azonban a kánikula alatt is gondos törődésre van szükségük.

Dezse Anna

Molnár Zsófiát, az egyik megyeszékhelyi kertészet dolgozóját kérdeztük a lakásban tartott növények ápolásáról.

- Nyáron ha lehetőségünk van rá az első dolgunk legyen, hogy az ablakban tartott szobanövényeinket áthelyezzük árnyékosabb helyre, északi és keleti fekvésű ablakokba, vagy védjük őket árnyékolókkal. A túl erős napsugárzás, ugyanis megégetheti a leveleiket, de fontos, hogy ne zárjuk el teljesen a fény útját, és szűrt fényt kapjanak.

A színes levelű növényeknek jóval magasabb a fényigényük. A virágzóaknak pedig még fontosabb a kellő mennyiségű fény, ám vannak köztük olyanok, amelyek nem bírják az erős, tűző napsütést, ilyen például a fokföldi ibolya, amely napsugárzás hatására fakulni és sárgulni kezd. A páfrányfélék kifejezetten kedvelik az árnyékosabb helyeket. Tehát mindenképp vegyük figyelembe rendelkezésre álló helyiségeinket is növényeink költöztetésénél .

Ella néni (né) öntözéssel óvja a hőség ellen szobanövényeit Fotó: Pezzetta Umberto

Arra a kérdésre, hogy hogyan is ápoljuk nyáron a növényeket, sokunk szinte rögtön a következő választ adná: Gyakran kell öntözni! Na, igen, de milyen gyakran és milyen napszakban? És persze a víz mennyisége sem mindegy. A hosszú nappalok, a meleg és a több fény ugyan jó hatással van a növényeinkre mivel ez az idő kedvez a növekedésüknek ápolásuk azonban nem merül ki a gyakoribb öntözéssel.

- A locsolást mindig a növény egyedi igényihez igazítsuk, és naponta ellenőrizzük a cserépföld nedvességi állapotát. A legegyszerűbben úgy állapíthatjuk meg, hogy a növénynek éppen van-e vízre szüksége, hogy ujjainkkal megtapogatjuk, összemorzsolunk némi földet, s ha még nedves, biztosan nem kell megitatni virágunkat, mivel a túlöntözés és a kaspóban álló víz, éppoly gyilkos lehet, mintha hagynánk őket kiszáradni. Az öntözést időzítsük inkább a reggeli órákra, hogy a talajfelszín gyorsan fel tudjon száradni, a gyökerek pedig ne tocsogjanak , így megakadályozhatjuk azt is, hogy kedvező körülmények alakuljanak ki a gombás betegségek elterjedésének. Az öntözés mellett pedig nem árt tápoldatozni sem, külön a virágzó dísznövények, s külön a levéldísznövények számára fejlesztett termékkel. Jó, ha hetente egyszer használunk ilyen oldatot, de olvassuk el a címkén található utasítást, mert a használat gyakorisága növényenként eltérő lehet - hangsúlyozza Zsófia.

Ügyeljünk arra, hogy ne öntsünk rájuk hideg csapi vizet, hanem hagyjuk felmelegedni a levegő hőmérsékletére. A forró virágföldre öntött 10-12 fokos víz ugyanis megperzseli a növény hajszálgyökereit, amelyek a tápanyagfelvételért felelősek.

- A szobanövényeket nyáron a kertünkbe, vagy a balkonra is kitehetjük, de fokozatosan szoktassuk hozzá a kinti fényviszonyokhoz és ezt mindenképp a fagyok után, tavasszal kezdjük, mivel a szobanövények 14-15 fok alatti hőmérsékleten könnyen megfázhatnak. Ekkor csak egy vagy két órára tegyük ki őket egy árnyékos, szélvédett helyre, majd fokozatosan emeljük a kint töltött idő mennyiségét. A forró hónapokban is kint hagyhatjuk a virágainkat, de szigorúan csak árnyékos helyen - folytatja Zsófia.

- Akiknek kicsi és árnyékos a lakása, és túlzottan sok idejük sem marad a növénygondozásra, de mégsem szeretnék műanyaggal körülvenni magukat, azoknak tökéletes választás a Zamioculcas, vagy más néven Zamio pálma, amely nagyon jól érzi magát árnyékosabb helyeken, rendkívül kevés vizet igényel, az sem baj, ha két öntözés között hagyjuk a földjét kiszáradni, de pangó vízben semmiképp ne álljon, az ugyanis könnyen a halálát is okozhatja. Kis odafigyelés mellet, a Zamio üde zöld színével hosszú évekig lehet dísze otthonunknak. Portalanítás, felfrissítés céljából pedig a bent tartott növényeket, nem árt időnként lezuhanyoztatni - tanácsolja Simonné Kertész Zsuzsanna, baki virágbolt vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!