Kert

2015.09.07. 10:59

Szilva, aszalva is

A szilva sokak által lefitymált gyümölcs, ők még biztosan nem tudják, hogy kiváló vértisztító és fogalmuk sincs, hogy gazdag káliumkészlete milyen jót tesz a szívnek, a vérnyomásnak és ráadásul lassítja a csontszövet leépülését is.Szilvaevészetben a diétázóknak sem kell mértéket tartani, mert amellett, hogy kalóriaszegény, felhergeli a tunya emésztést, nagyobb fordulatszámra turbózza a veseműködést, béta karotin bőségével pedig feszesíti a fogyás miatt kissé lötyögőssé váló bőrt.

Fincza Zsuzsa

Javítja a látást is, amire fokozottan szüksége lehet, ha a szeme sokat kopog az éhségtől – és a vele járó vitaminhiánytól. A legújabb kutatások szerint a fent említett összetevők tehetik a legtöbbet a tüdőrák megelőzéséért, főleg, ha cigaretta helyett mindig egy szem szilvát vesz a szájába. Tudományos kutatók nemrég felfedezték azt is, hogy a kék gyümölcs K-, és C-vitamin gazdagsága segít megelőzni, illetve lassítani az Alzheimer-kórt. Summa summarum, jól tesszük, ha nem felejtjük ki az étrendünkből a szilvát, amely ráadásul ideális arányban tartalmazza az ásványi anyagokat is, köztük a vasat, a kalciumot, a foszfort, a magnéziumot és a cinket. Fiatal korban megelőzésként, idősödve pedig gyógyszerként fogyasszuk, hiszen a veseműködésre és az emésztésre gyakorolt kedvező hatásával csökkenti a köszvényesek és reumások panaszait, ráadásul a legtöbb szilvafajtában jelenlévő lutein-zeaxanthinát késlelteti az úgynevezett „öregszeműség” kialakulását.A szilva aszalva is őrzi doktorátusát, s többet javít egészségünkön, mint számos egzotikus, puccos gyümölcs.

Az aszalvány is gazdag rostokban, igaz cukorban is – így a cukorbetegeknek és a fogyókúrázóknak csak mértékkel szabad fogyasztaniuk e finom csemegéből. Ha terem szilvánk, vagy amíg még olcsón hozzá lehet jutni és kedvünk is van hozzá, magunk is megpróbálkozhatunk az aszalással. A  szilvát ebben az esetben nem szabad megmosni, de a hamvasságot le kell róla törölni. A szemeket elfelezzük, kimagozzuk és héjjal lefelé alulról is jól szellőző felületre (nádfonatra, gyékényre, vessző kosárra) tesszük, tüllel vagy függönyanyaggal letakarjuk, hogy a darazsak ne férjenek hozzá. Az aszaló alkalmatosságot reggelente kitesszük a napsütésre, az esti harmat előtt bevesszük, reggel újra kitesszük... Ha a gyümölcs húsa elveszíti az eredeti állagát, megnyomva már nem enged levet, még rugalmas, de nem száraz, akkor készen is vagyunk, és dunsztos üvegekben akár évekig eltárolhatjuk az aszalványunkat. Mielőtt azonban degeszre ennénk magunkat belőle, arra azért gondoljunk, a népgyógyászat az aszalt szilvát elsősorban enyhe hashajtóként népszerűsíti. A javallat szerint reggel éhgyomorra, az evés előtt legalább fél órával, vagy éppenséggel reggeli helyett kell néhány szemet bekebelezni belőle. A szilvapálinkáról már biztosan hallott mindenki, de aki dúskál e gyümölcsben, ne hagyja ki a szilvabort se! Kis adagban is készülhet, a hozzávalók aránya: 3 kiló szilvához 1 kiló cukor és 1 liter víz. A kimagozott szilvát daráljuk le, tegyük hozzá a vizet és a cukrot, keverjük össze, majd öntsük egy ötliteres dunsztosüvegbe (maradjon hely a forrásnak). Tartsuk két hétig meleg helyen, ha lehet süttessük a nappal az üveg hasát. A harmadik héten szűrjük le és öntsük kisebb üvegekbe. Ha letisztult, fejtsük le és továbbiakban bánjunk úgy vele, ahogy borral szokás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!