Keszthely

2014.02.11. 10:10

Lendület, mozgás és egyediség

Keszthely - Lendület, mozgás, egyediség. Így summázhatók Major Janka szobrászművész alkotásai, melyekből a Balatoni Múzeumban nyílt kiállítás.

Kósa Tamás

A Tér játék című kiállítás egy 2006-ban indult sorozat része, melyben frissen diplomázott képző- és iparművész fiatalok mutathatják be alkotásaikat. Major Janka vonyarcvashegyi származású alkotó, műveiben mint ő maga is vallja - jól érezhető a kötődés szülőföldje, a balatoni táj, és családja iránt.

Havasi Bálint igazgató köszöntője után Péter Károly, Vonyarcvashegy polgármestere virágzó képzőművészeti életének újabb színfoltjaként üdvözölte a szobrászt, reményét fejezve ki abban, hogy úttörő lesz a községben a kulturális értékekre fogékony fiatal generáció számára.

A szakmai értékelést Dr. Kostyál László művészettörténész tartalmas képzőművészeti áttekintéssel kezdte.

Major Janka kiállítását március 8-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Balatoni Múzeumban (Fotó: Kósa Tamás)

 

- Több okból is különös örömmel ajánlom figyelmükbe a kiállítást kezdte megnyitóját Dr. Kostyál László. Egyrészt, mert ez az első önálló tárlata Major Jankának, s mint minden első, legyen az csók, szerelem, autó, örökre megmaradó élmény. Mindemellett, ha fiatal is az alkotó, akkor azért is figyelnünk kell műveinek üzenetére, mert rólunk, a társadalomról is bátran nyilvánít véleményt. Lényeges, hogy olyan művész kiállításán vehetünk részt, akinek alkotásaiban visszaköszön a zalai táj, a szülőföld szeretete.

Bár önálló kiállításainak a kezdetén tartunk, de köztéri munkája már több is látható Vonyarcvashegyen. Reményteljes indulását különböző szobrászati stílusa: hagyományos figurális és néhány fontos térbeli vonalakból álló, drótból készült installációja megkérdőjelezhetetlenül mutatja. Biztos komponálásmódot, tudást igényel az a technika, amikor egy drótból készült élő, organikus forma kifejező vonalait meg tudja mutatni az alkotó. A térplasztikák, portrék és drótból készült alkotások hármassága útkeresést mutat, melynek mindegyik irányába érdemes elindulnia Major Jankának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!