Keszthely

2014.11.17. 16:45

Egész héten várják az időseket

Keszthely - Zsiborás István fafaragó, Népi Iparművész kiállításával vette kezdetét a Szépkorúak hete. A tárlatnak a Balaton színház ad otthont.

Keszey Ágnes

A 84 éves Zsiborás István gyermekkorában pásztorokról tanulta meg a fafarágást, ifjúkorában használati eszközöket, szerszámnyeleket készített, majd egy időre felhagyott a tevékenységgel. Közel negyven ébredt fel ismét benne a vágy a faragásra, azóta használati tárgyakat és figurális alkotásokat is készít - mutatta be a Népi Iparművészt Bereczky Csaba, a keszthelyi Fafaragó szakkör vezetője, aki évtizedek óta ismeri őt, hiszen az egyesületnek már közel harminc éve tagja az alkotó. A hagyományőrző tárlat egyben a Szépkorúak hete nyitórendezvénye is volt.

- Rendszeres tematikus heteink keretében most ezt a korosztályt várjuk leginkább: minden napra jut egy-egy program - invitálja a szépkorúakat Csengei Ágota.

A közönséget furulyaszóval is megörvendeztető Zsiborás Istvánt köszöntötte Csengei Ágota, a Goldmark művelődési ház igazgatója. Fotó: Keszey Ágnes

A Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója sorolja a kínálatot:

- Kedden egy újabb kiállítás nyílik. A 100 éve született, városunkban 50 évet élt grafikusra, Józsa Sándorra emlékezünk, „Hisz minden ugyanaz, az út, az ég, a táj - épp csak visszafelé" című tárlatával. Szerdán a keszthelyiek számára nem ismeretlen Papp Gábor művészettörténész tart előadást Ősvallásunk nyomában címmel. Csütörtökön Singer Magdolna gyásztanácsadó várja az érdeklődőket „Veszteségeink ajándéka" című előadására. Az elmúlás, a gyász közel áll ehhez a korosztályhoz, ezen az esten ennek feldolgozásához kapnak segítséget. A Szépkorúak hete szombaton zárul majd, a Természetgyógyász nap reggeltől - estig tartó programjaival. Érdemes kimozdulni otthonról, javasolja a programoknak otthont adó színház vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!