Keszthely

2015.04.24. 12:29

Biokazánnal is fűtenek Keszthelyen

Keszthely – A gázüzemű kazánokat váltja ki részben a biokazán, mellyel a távfűtési rendszert korszerűsítik.

Keszey Ágnes

Nem csak a szolgáltató cég kiadásai, akár a távhődíjak is csökkenhetnek.A városi közterületek rendbentartása során keletkező zöldhulladékból állítják elő a tüzelőanyagot, melyet a szolgáltatást nyújtó Városüzemeltető Nonprofit Kft. a távhőrendszerben hasznosít.

A fejlesztés egy pályázat támogatásával valósul meg, közel 300 millió forint összértékben. Mivel a közel 90 millió forintos európai uniós hozzájárulás mellett az állam önerőalapja is hozzájárul a projekthez, így a városnak semmilyen költséggel nem jár a beruházás. A fejlesztést mutatta be sajtótájékoztatóján Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere és Göncz Attila, a VÜZ Kft. ügyvezető - igazgatója pénteken.

A hulladéktelepre beszállított városi zöldhulladék egy keverő - aprító gépbe kerül, majd egy speciális konténerben jól éghető biomassza tüzelőanyagot állítanak elő. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy mivel a folyamat zárt rendszerben zajlik, a lakosság nem fog észlelni semmilyen szaghatást. A KETÉH - telepről a bio tüzelőanyagot a Fodor utcai távfűtőműbe szállítják majd.

- Itt fog működni az a biokazán, mely a felhasznált közel 26 ezer gigajoule energia felét képes előállítani. Ezzel a VÜZ kft. kiadásai jelentősen csökkenhetnek - mondta el Ruzsics Ferenc polgármester.

A VÜZ kft. ügyvezetője a Keszthely város zöldhulladékának energetikai célú köztes termékké való feldolgozása és a hőenergetikai hasznosítása című projektben megvalósuló további fejlesztésekről szólt.

- Beszereztünk egy vontatót és egy homlokrakodót. A biokazán, a fermentáló konténer, a szállítószalag, a tároló konténerek, a hamutároló hamarosan megérkezik. A keverő - daráló már megérkezett, tároló építése és a kémény szerelése a napokban kezdődik, - mondta el Göncz Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!