Keszthely

2016.05.31. 11:15

A bika hangját utánozták – Szarvasbőgő Eb Keszthelyen

Keszthely – Cseh vadászok utánozzák legjobban a szarvas hangját – ez is kiderült szombaton, a Vadászati Múzeumban megrendezett szarvasbőgő Európa-bajnokságon.

Keszey Ágnes

Fennállásának 25 éves évfordulóját Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumában jubileumi közgyűléssel ünnepelte a Vadászati Kulturális Egyesület. E napon adták át az országos szervezet díjait is. Többek között életműdíjat kapott Hidvégi Béla – az ő trófeáiból áll a Vadászati múzeum gyűjteménye. A programon jelen volt és megnyitóbeszédet mondott Gulyás Andrea, a Földművelésügyi minisztérium közigazgatási államtitkára.

Gulyás Andrea FM közigazgatási államtitkár megnyitóbeszédet mond
Fotó: Vida Dániel

Az ünnepi program mellett a nap kiemelt eseménye volt a szarvasbőgő EB, melyet idén már tizennyolcadik alkalommal rendeztek meg. Idén 12 ország, három – három fős válogatottjai mérték össze tudásukat az egyéni és csapat kategóriákban.

– A gímszarvas Európa egyik tradicionális vadja. A szarvasbőgés általában szeptember végén zajlik. A hozzáértő vadászok megpróbálják a bőgő szarvasbika hangját utánozni. Nem hívják vele a szarvast, hanem elsősorban inkább válaszolgatnak. Ebből lehet leszűrni, hogy milyen távolságban van, vagy esetleg meg is lehet mozdítani, de ez nem tradicionális hívás – foglalta össze a Vadászati Kulturális Egyesület által szervezett verseny lényegét lapunknak Tóth Csaba, a rendezvénynek otthont adó Vadászati múzeum igazgatója.

Az egyéni versenyek első három helyezettje cseh versenyző lett és csapatban is a csehek győzedelmeskedtek. Tóth Csaba érdeklődésünkre elmondta: Magyarország is tisztes helytállással szerepelt a versenyen.

Az Eb résztvevői és csapatvezetői, bal szélen Stohl András, a verseny levezetője

A szombati napon rendezték meg a Országos Bársony István Ifjúsági Prózamondó Versenyt és e napon, Keszthelyen alakult meg a VKE Solymász rendje, s itt tartotta meg közgyűlését a VKE Magyar Vadászkürt Egylete.

A nap programjait színesítette vadászkürtös fesztivál, hagyományőrző lovas-, solymász-, és gímtrófea bemutató és kézműves vadászati termékek szemléje is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!