Keszthely

2017.01.15. 12:51

A doni áttörésre, az áldozatokra emlékeztek

Keszthely – "A 2. magyar hadsereg II. világháborús tragédiája a magyar apokalipszis" - fogalmazott megemlékező beszédében Kardos József nyugalmazott tanár.

Keszey Ágnes

A Várkertben, a II. világháború áldozatainak emlékművénél tartotta a a város a doni áttörés évfordulója alkalmából rendezett megemlékezését. A Helikon versmondó kör két tagjának szavalata után Kardos József nyugalmazott tanár szólt a 74 évvel ezelőtti, 1943 januárjában és februárjában történt doni eseményekről.

A város nevében Ruzsics Ferenc polgármester és Nagy Bálint alpolgármester koszorúzott Doni megemlékezés Keszthely

Mint felidézte: a második hadsereg több mint 207 ezer honvédje között voltak zalaiak is.

- A 9. hadosztály alakulatai Keszthelyről 1942. április  13-tól, Nagykanizsáról április 28-tól, Zalaegerszegről május 4-től indultak a frontra- hangzott el a  beszédben, melyben a zalai katonák harcairól és a háború áldozatairól is szólt Kardos József.  Hangsúlyozta:  a  9. hadosztály erőn felüli helytállásával és kitartásával méltán vívott ki dicsőséget a hadsereg egészén belül is.

Kardos József mondott beszédet

-   Emlékezzünk most a hősökre és áldozatokra, az apákra, fiúkra,  testvérekre és férjekre, s az itthon maradottakra is:  az anyáknak, hadiözvegyeknek  és hadiárváknak is megjár a főhajtás- zárta gondolatait Kardos József. A megemlékezés végén koszorúzással tisztelegtek a hősök és áldozatok előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!