Keszthely

2016.04.20. 14:00

A könnyebb életért - Fájdalomambulancia is működik a kórházban

Keszthely – Krónikus fájdalmakat enyhítenek, szüntetnek meg a keszthelyi kórház fájdalomambulanciáján. Az új rendelés hiánypótló a térségben.

Keszey Ágnes

Egy hirtelen jött, rövid ideig tartó fájdalom is megkeseríti az ember napját, azoknak pedig, akik hosszú ideje küzdenek fájdalommal, sokszor szinte reménytelen gondolatnak tűnik, hogy valaha is elmúlik. A térségben eddig nem volt olyan intézmény, mely a tartós panaszok terápiáját végezte volna. A keszthelyi kórházban már régóta elképzelés volt az ellátási terület szélesítése, de nem volt rá megfelelő szakember – tudtuk meg dr. Kvarda Attilától, a keszthelyi Városi Kórház főigazgatójától. A terv néhány hete vált valóra: a Budapestről a környékre költözött aneszteziológus orvos, dr. Krassói Katalin várja a betegeket.

– Elsősorban a több hónapja fennálló fájdalmakkal foglalkozunk: Az eddigi tapasztalataim szerint itt a régióban elsősorban mozgásszervi tünetekkel, tehát ízületi fájdalmakkal, gerincbántalmakkal jönnek. Ezen kívül foglalkozunk idegkárosodás miatt kialakult fájdalmakkal és daganatos betegekkel, de bármilyen, régóta meglévő panasszal küzdő beteget fogadunk – szólt az új szakrendelésről lapunknak dr. Krassói Katalin.

dr. Krassói Katalin és dr. Kvarda Attila a fájdalomambulanciának helyet biztosító rendelőben Fotó: Keszey Ágnes

Az ambulancián úgynevezett kombinált kezelést alkalmaznak. A gyógyszeres és infúziós terápiát,      idegdúcblokádos, azaz a fájdalmat szúrással megszüntető kezeléssel egészítik ki.

– A tervek között szerepel, hogy a gyógyító munkába bevonjuk más szakterületek képviselőit: gyógytornászokkal, pszichológusokkal, pszichoterapeutákkal együtt komplett kezelési tervet tudunk kialakítani. A krónikus fájdalmak hátterében ugyanis sokszor nem csak valamilyen kimutatható eltérés áll, hanem legtöbbször pszichés okok is szerepet játszanak, így a kezelés még hatékonyabb lehet – tette hozzá a doktornő.

A páciensek az ország egész területéről érkezhetnek: a háziorvosi vagy szakorvosi beutaló birtokában.

A betegek a kórház központi előjegyzőjében kapnak időpontot, a heti két napon működő szakrendelésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!