Keszthely

2016.06.25. 15:52

Agrár diplomákat adtak át

Keszthely - Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember, s emberré a ló. Ezt a Jókai Mórtól származó gondolatot is idézte Polgár Péter dékán, amikor a keszthelyi egyetemen induló képzésekről szólt.

Arany Gábor

Megemlítette, számos újdonság mellett megint lesz a Georgikon Karon korábban is nagyon népszerű ménesgazda szak. Mint kiemelte, Keszthelyen található a legszélesebb képzési kínálat, ami vonzó a jelentkezőknek, de többletterhelés az oktatóknak, ám a szakstruktúrájuk jövő évtől jelentősen megváltozik. Erre is utalt a bevezetőnkben említett gondolatokkal Polgár Péter. Mindezekről a Pannon Egyetem Georgikon Kar tanévzáró, diplomaosztó tanácsülésén szólt, amelyet a Csány-Szendrey ÁMK-ban tartottak szombaton. A dékán arról is beszélt, hogy növénytudományi portfóliójukat jelentősen fejleszthetik. A következő három évben 926 millió forint értékben kertészeti, növényvédelmi kutatásokat megalapozó beruházásokat valósíthatnak meg. Elmondta, hogy az elmúlt tanévben közel ezeregyszáz nappali és négyszáz levelező tagozatos hallgatónak hirdették meg kurzusaikat. Az itt megszerezhető ismeretek növekvő elismertségét nemcsak ez a szám jelzi, hanem az is, hogy gyakorlati képzésüket töltő hallgatóikért már a cégek jelentkeznek. A végzősök számos ajánlatot kapnak, ezért ritka, aki potenciális munkahely nélkül veszi át diplomáját. Tavasszal a végzősök 142 esztendős múltra visszatekintő sárgulási ünnepségen - évek óta nem látott létszámban - százhetvenen búcsúztak el a várostól és az egyetemtől. Szombaton másfél százan kapták kézhez az eredményesen befejezett tanulmányaikat igazoló oklevelüket. Mellettük doktorokat is avattak, közülük többen a Georgikon Kar oktatóiként teljesítették a PhD tudományos fokozat kritériumait.

Az ünnepségen a jelöltek nevében a doktorrá avatás iránti kérelmet Tóth Éva terjesztette elő, és a jogarra helyezve jobb kezét tett fogadalmat társaival együtt, majd mondott köszönetet a felavatásukért. Érdeklődésünkre Tóth Éva elárulta, hogy Barcson élő családja gazdálkodik, édesapja pedig a keszthelyi egyetemen végzett, s ez a hagyomány indította őt is el az agrárpályán. Tanulmányait 2002-ben kezdte Keszthelyen, előbb gazdasági agrármérnök végzettséget szerzett, majd pedig a gazdálkodás és szervezéstudományok doktori iskolát abszolválta, s immár 2010 óta a Georgikon oktatója is. Szakterülete a turizmus és marketing, ezért doktori disszertációjában az ökoturizmus keresletét elemezte a Duna-Dráva Nemzeti Park területén.Az ünnepségen számos kitüntetést és díjat is átadtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!