Keszthely

2015.08.11. 15:48

Átalakul az Amazon, a kastély tárlata, a főúri kert, a mauzóleum

Keszthely – A kastélyban zajló felújítási munkálatok és a rekkenő hőség ellenére sokan keresik fel a Festetics kastélyt. A jövő szezonban Keszthelyre látogatók teljesen megújult környezettel és kiállítással találkozhatnak majd.

Keszey Ágnes

A kastély főbejárat előtti kertje már új pompájában fogadja a látogatókat, míg a hátsó részen még zajlik az átalakítás. A Helikon Kastélymúzeum vezetője lapunk érdeklődésére adott tájékoztatást arról, hogyan haladnak a felújítási munkálatokkal. Tette mindezt a régi szobákból és a volt igazgatói lakásból átalakított új irodában – hiszen a kastély közepén lévő, volt igazgatói irodából és titkársági helyiségekből is kiállítótermek lesznek.

A kastély hátsó kertje most munkaterület, de emiatt nem csökkent a látogatók száma Fotó: a szerző

– Három különböző beruházás zajlik, több helyszínen. Kettő milliárd ötven millió forintból több épületünk megújul. Az Amazonban, az egykori szállóban az életveszélyes részeket elbontották, most már építkezünk: ez a tervek szerint szeptemberre befejeződik, utána következnek a belsőépítészeti munkák. Itt a főúri utazásokat bemutató kiállítás nyílik majd. A beruházás másik eleme a kastély főépületének megújulása. A régi irodák átalakítása után ide kerül a Festetics arcképcsarnok, mely egészen napjainkig bemutatja a főúri családot. Az enteriőr kiállítás interaktív elemekkel is bővül. Megváltozik a látogatói útvonal: a szezon után elkezdődik a bejárat és kijárat, valamint a Pálmaház megújítása is – mondta el Pálinkás Róbert igazgató.

A korhű kertépítészethez illően legyező alakú virágágyásokat is kialakítottak az előkertben

A történelmi kastélypark is átalakul.

– Az eredeti, 1880-as évekbeli, a viktoriánus kertépítész Milner által tervezett hangulatot, arculatot adjuk vissza. Az épület előtt megújult a szökőkút, járdák készültek, füvesítettünk, virágosítottunk. A hátsó parkban még folynak a munkálatok, melyek várhatóan szeptember végére elkészülnek. Mindig felteszik a kérdést, hogy miért pont turisztikai szezonban végezzük a parkfelújítást? Azért ekkor, mert ekkor lehet, egy nyarat erre kell áldoznunk, ám több évtizedre készül – emelte ki a kastély vezetője.

Mindezek mellett a temetőben lévő Festetics mauzóleum felújításán is dolgoznak: a munkálatok őszre fejeződnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!