Keszthely

2014.09.16. 15:31

Hitelállomány nélkül gazdálkodik, tartalékokkal és lekötött betéttel is rendelkezik Keszthely

Keszthely - Az önkormányzat féléves gazdálkodását tekintette át a napokban soron kívüli ülésén az önkormányzat.

Keszey Ágnes

Hitelállomány nélkül gazdálkodik, tartalékokkal és lekötött betéttel is rendelkezik Keszthely városa - összegezték a település gazdálkodását a képviselő-testület szeptemberi soron kívüli ülésén., ahol az első félév gazdálkodásáról szóló beszámolót tekintették át.

– Az állam általi adósságkonszolidációnak köszönhetően a keszthelyi önkormányzat nem rendelkezik hitelállománnyal, így megszűnt az ebből adódó folyamatos fizetési kötelezettségünk – mondta el Ruzsics Ferenc. – Rendelkezünk ugyan folyószámlahitel keretszerződéssel, ám ennek használatára az első félévben mindössze egyetlen napon került sor – tette hozzá a polgármester.

A város költségvetésének főösszege tervezéskor 4,4 milliárd forint volt, ez egy májusi rendeletmódosítással – a központi előírásokon alapuló támogatások változása és különböző pénzeszközök átvétele következtében – mintegy 4,9 milliárd forintra emelkedett. Június 30-ig a bevételek 40,7, a kiadások 37,3 százalékra teljesültek.

Ennek következtében több mint 186,6 millió forint működési többlet keletkezett az első félév során. A jelentős többlet keletkezésének oka, hogy a működési célú központosított támogatások között szerepel a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás, a gyermekétkeztetés üzemeltetésére nyújtott támogatás, valamint köznevelési intézmények működtetésének támogatása.

A 2014. évi költségvetés általános és céltartaléka az évközi felhasználások átcsoportosítását követően növekedett, mintegy 234 millió forint tartalékkal rendelkezik az önkormányzat. A lakásalap-számlán rendelkezésre álló kétszázmillió forintból 185 millió forintot kötött le a város a félév során. A helyi adókból összesen 426 millió forint folyt be az első félévben, mely az előirányzat 44,5 százaléka. A kommunális adó befizetései kivételével ezek a helyiadó-bevételek mindegyike elmarad az időarányos szinttől, összegük azonban meghaladja az előző évit.

Az Európai Uniós pályázati támogatások lehívása a beruházások megvalósulásának ütemében történik.

Az önkormányzat költségvetésében felújításokra is jutott: erre a célra több, mint 138 millió forintot terveztek be, melyből közel 28 millió forintot használtak fel az első félévben: a Bercsényi utcai járda felújítására és Tomaji sor aszfaltozására .

– Összességében elmondható, hogy megfontoltan és takarékosan gazdálkodik a város, kötelező és önként vállalt feladataink fedezete biztosított, ugyanakkor megfelelő tartalékokkal rendelkezünk váratlan helyzetek esetére is – hangsúlyozta az első hat hónap gazdálkodását áttekintő képviselő-testületi ülést követően a Ruzsics Ferenc polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!