Keszthely

2016.06.05. 06:59

Kitüntetések Keszthely város napján

Szombaton az ünnepi képviselő-testületi ülésen Ruzsics Ferenc polgármester beszéde után átadták a város által alapított kitüntetéseket.

Keszey Ágnes

Dr. Petánovics Katalin néprajzkutató részére az önkormányzat a város érdekében kifejtett, annak hírnevét öregbítő kiemelkedő munkássága, egész életműve elismeréséül az önkormányzat által alapított legrangosabb kitüntetést, a Keszthely Város Díszpolgára kitüntető címet adományozza.

Dr. Petánovics Katalin
Fotó: Keszey Ágnes

Keszthely Városért kitüntető címben részesült Nádler Józsefné, a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete korábbi vezetője, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Közgazdasági Szakközépiskolája (a kitüntetést Siszler Katalin iskolaigazgató és az intézményfentartó főigazgatója, Szabó Károly vette át).

Keszthely Város Szolgálatáért posztumusz kitüntetésben részesült Dr. Kató Gergelyné, A kitüntetést özvegye, Dr. Kató Gergelyné vette át.

Keszthely Város Szolgálatáért kitüntetést vehetett át dr. Mencz Zsuzsanna, Ddr. Gelencsér József, és Bereczky Csaba Kálmán.

Keszthely Város Szociális Ellátásáért díjban részesült Illés Tamás László, Keszthely Város Egészségügyéért Díjat kapott Dr. Matán Ágnes. Az ünnepi ülésen adták át a sportolói kitüntetéseket is. Csősz-Tóth Norbert Keszthely Város Sportjáért elismerésben részesült.

Keczeli Zoltán Keszthely város legjobb edzője címet kapta.

Dr. Kardos József – Péter Csabával megosztva a Keszthely város legjobb utánpótlás edzője kitüntetésben részesült.

File Mátyás Keszthely város legjobb felnőtt férfi sportolója, Major Veronika Keszthely város legjobb felnőtt női sportolója.

Kovács Marcell András Keszthely város legjobb ifjúsági fiú sportolója, Csóti Jusztina „Keszthely város legjobb ifjúsági leány sportolója" (ő díjat – versenyen való részvétele miatt ma veszi át.).

Jó tanuló, jó sportoló elismerést kapott Nett Vivien.

Keszthely város legjobb csapata a Georgikon Diáksport Egyesület Férfi Kézilabda Szakosztálya, a kitüntetést a szakosztály elnöke, Koloszár Zoltán vette át.

A kitüntetettek
Fotó: Keszey Ágnes

MÉLTATÁSOK

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Dr. Petánovics Katalin részére a város érdekében kifejtett, annak hírnevét öregbítő kiemelkedő munkássága, egész életműve elismeréséül az önkormányzat által alapított legrangosabb kitüntetést, a „Keszthely Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozza.

Dr. Petánovics Katalin az Eötvös Lóránd Bölcsészettudományi Karon szerzett néprajz-muzeológus és magyar szakos tanári diplomát. 1964-től a Balatoni Múzeum néprajzos muzeológusaként tevékenykedett 1997-ig, nyugdíjba vonulásáig. 1972 és 1976 között a múzeum igazgatóhelyettesi feladatait is ellátta. Nyugdíjasként 2002-ig dolgozott még a múzeumban, ahol munkájára ma is számítanak. A néprajzi gyűjtemény mellett sokáig ő gondozta a helytörténeti gyűjteményt is. Kutatási területe az agrártörténet, a népi vallásosság, a társadalomnéprajz volt. E témakörökben számos publikációja, köztük önálló kötetei jelentek meg. Munkája mellett aktív társadalmi, közéleti tevékenységet folytatott, illetve folytat mind a mai napig. Tagja, elnökhelyettese a Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány kuratóriumának. A keszthelyi önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságában is tevékenykedett. Munkáját számos elismerés kísérte. Többek között Kiváló Munkáért kitüntetés, Móra Ferenc-díj, Öveges József emlékérem, Zala Megye Alkotói Díja, Keszthely Városért, Zala Megye Díszpolgára kitüntetés birtokosa.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Nádler József Mihályné részére a város érdekében kifejtett, példaértékű, magas színvonalú munkája elismeréséül a „Keszthely Városért” kitüntető címet adományozza.

Gyermekéveit Somogyzsitfán töltötte, középfokú tanulmányait Marcaliban a Közgazdasági Szakközépiskolában végezte. 1975-ben költözött Keszthelyre és a Hévízi Gyógyfürdő kórházban helyezkedett el, mint adminisztrátor, ahol végigjárva a ranglétrát, mint belső ellenőri osztályvezető hagyta el a kórházat, és kapcsolódott be a családi vállalkozásba. Alapító tagja volt a Vállalkozó Asszonyok Klubjának, melyből 1999-ben létrejött a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete, amelynek hat éven át fő szervezője, tíz éven keresztül pedig az elnöke volt. A Keszthelyi Karnevál nem lenne nélküle, de a Harmonika Fesztivál, Verkli Fesztivál, Szüreti Fesztivál és még számtalan civil rendezvény, kezdeményezés is szegényebb lenne segítőkész, áldozatos munkája nélkül. Kiváló kapcsolatépítő, az ország egész területén és külföldön is rajta keresztül, az ő segítségével ismerte meg sok társszervezet és civil Keszthely és térsége, a Nyugat-Balaton és a zalai táj borkultúráját és gasztronómia értékeit. A Da Bibere Zalai Borlovagrend tiszteletbeli tagja.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Közgazdasági Szakközépiskolája részére a város érdekében kifejtett, példaértékű, magas színvonalú tevékenysége elismeréséül a „Keszthely Városért” kitüntető címet adományozza.

A Keszthelyi Közgazdasági Szakközépiskolát 1990-ben alapították. Az intézményben közgazdaság és ügyvitel ágazaton folyik a képzés, ahol a tanulók a negyedik év végén érettségi vizsgát tesznek, majd ezt követően pénzügyi-számviteli ügyintéző, logisztikai ügyintéző és ügyvitel titkár OKJ-s szakmát szerezhetnek. A pedagógusok különös figyelmet fordítanak a tehetséggondozásra, a tanulók megyei, országos versenyeken is megmérettetnek, akik kiváló versenyeredményeikkel nem csak saját karrierjüket kezdik építeni, hanem az intézmény és Keszthely város hírnevét is öregbítik. Az iskola kezdetektől nagy figyelmet fordít a hagyományok ápolására is. A kétévente megrendezésre kerülő Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepség szervezésében komoly szerepet vállalnak. A családias, 300 fős, modern informatikai eszközökkel felszerelt iskola teret ad a tanórán kívül az ifjúsági klub keretében a művészi képességek kibontakoztatásának is. A teljes körűen akadálymentesített intézmény érzékszervi fogyatékkal élő tanulókat is fogad. Az iskola fennállásának 25 éve alatt elfoglalta és azóta is őrzi méltó helyét Keszthely város és a régió oktatási palettáján.

A kitüntetést az intézmény igazgatója, Siszler Katalin és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója, Szabó Károly vette át.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Dr. Kató Gergelynek a város életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetést posztumusz adományozza.

Dr. Kató Gergely a Pécsi Orvostudományi Egyetemen diplomázott. A keszthelyi Városi Kórház gyermekosztályán kezdett dolgozni, majd körzeti orvosként tevékenykedett. 1961-től nyugdíjazásáig Keszthely város tiszti főorvosa volt. Tíz évig volt a városi Vöröskereszt elnöke. 25 éven át a Keszthelyi Haladás labdarúgó szakosztályának vezetője volt. A 114 esztendős keszthelyi labdarúgást nála hosszabb időn keresztül vélhetőleg senki sem szolgálta. Társadalmi munkában rengeteg játékos leigazolásában vett részt, kutatta és kereste a tehetségeket.
Közvetlen részese volt az 1960-as, majd az 1980-as bajnoki címeknek. A keszthelyi labdarúgás 1980-tól 1996-ig tartó aranykorszakában az elnökségben vállalt szerepet, társadalmi munkában a csapat orvosa volt. Számos díjazásban részesült. Többek között Kiváló Munkáért-díj, Munka Érdemrend, Testnevelés és Sport Érdemes Dolgozója, Vöröskeresztes Munkáért, Keszthely Városért kitüntetés birtokosa. Dr. Kató Gergelyt, a keszthelyi labdarúgás apostolát családja és tisztelői 2016. március 30-án kísérték utolsó útjára.

A kitüntetést özvegye, Dr. Kató Gergelyné vette át.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Dr. Mencz Zsuzsanna részére a város életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetést adományozza.

Dr. Mencz Zsuzsanna pedagógus szülők gyermekeként született Tabon. A Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát 1971-ben. 13 évig volt a keszthelyi Városi Kórház gyermekosztályának orvosa, jelenleg Keszthelyen körzeti gyermekorvos. A kórházi munka mellett több éven keresztül volt a Városi Vöröskereszt elnökhelyettese. Több iskolában, óvodában iskolaorvosi tevékenységet is ellátott. Kezdetektől a Magyar Orvosi Kamara tagja, több cikluson át tagja volt a kamara Zala Megyei Etikai Bizottságának. Munkáját több elismeréssel jutalmazták. 1985-ben Kiváló Munkáért kitüntetésben részesült. 2010-ben kamarai tevékenysége kapcsán a Szent Kozma és Damján díjat vehette át. 40 évi szolgálat után vonult nyugdíjba, de még ma is aktívan dolgozik, munkáját nagy szeretettel, lelkiismerettel látja el.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Dr. Gelencsér József részére a város életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetést adományozza.

Dr. Gelencsér József középiskolai tanulmányait a Keszthelyi Vajda János Gimnáziumban végezte. Az érettségit követően a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát. Az Egyetem később munkahelye is lett, itt dolgozott tanársegédként, nyugdíjba vonulása előtt, mint egyetemi titkár tevékenykedett. Nagy sikereket ért el mind a gimnáziumi néptánccsoporttal, mind pedig az egyetemi Georgikon Néptáncegyüttes tagjaként, egyik vezetőjeként, mind pedig partnerével az Országos Társastánc versenyeken, ahol többek között többszörös Dunántúli Bajnokok voltak. A tánctól a munkája mellett sem távolodott el, hiszen a ’70-es években ő látta el a Kis-Balaton Néptáncegyüttes művészeti irányítását. Lankadatlan vitalitással kutatja Keszthely város, a város szülötteinek, lakóinak életét, jelentős kutatásokat folytatott a Festetics kastélyról, annak épületeiről. Csik Ferenc emlékének első számú ápolója, ő kezdeményezte a bajnok sírboltjának megépítését, róla sétány elnevezését, valamint szobor felállítását. Tevékenyen részt vett a Keszthelyi Életrajzi Lexikon szerkesztésében. Kutatásai eredményeképpen több keszthelyi híres ember – köztük Merényi Elemérné táncpedagógus - emléktáblájának ő volt az ötletadója, a táblák felállításának szervezője, több alkalommal az avatások megemlékezője. A gimnázium érdekében kifejtett tevékenységének elismeréseként 2012-ben neki ítélték oda a Vajda Plakett kitüntetést.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Bereczky Csaba Kálmán részére a város életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetést adományozza.

Bereczky Csaba Kálmán szülei révén már gyermekkorában megismerkedett a népművészettel. Először néptánccal foglalkozott, majd a ’70-es évek elején a faragás felé fordult. 1970-ben alapító tagja volt a Fiatalok Népművészeti Stúdiójának, majd az Országos Népművészeti Egyesületnek. Nyolc éven keresztül vezette a Zala Megyei Fafaragó Stúdiót. Alapító tagja volt a Zala Megyei Népművészeti Egyesületnek, melynek első évtizedében elnöki funkcióit is ellátta. Ugyancsak alapító és kuratóriumi tagja a Zala Megye Népművészetéért Alapítványnak, mely működtetője a Keszthelyi Kézműves Alkotóháznak. Iskolában és iskolán kívül is rendszeresen oktatta a fafaragást. 1975-ben kezdte a szakkörvezetést a Goldmark Károly Művelődési Központban, mely a mai napig működik. A faragókör alkotói közül többen nyerték el a Népi Iparművész címet. Nemcsak fával, hanem más hagyományos anyagokkal, csonttal, szaruval is foglalkozik. Alkotásait Magyarországon kívül több külföldi (finnországi, ausztriai, németországi, franciaországi) kiállításon is megismerhették. Oktató munkája során több szakmai anyagot készített. Faragó munkásságát 2004-ben a Népművészet Mestere díjjal jutalmazták.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Illés Tamás László részére a város szociális életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a „Keszthely Város Szociális Ellátásáért” díjat adományozza.

Illés Tamás László 1993 óta a Keszthelyi Zöldmező Utcai Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény pedagógusa. Az intézmény kollégiumában gyermekfelügyelőként kezdett dolgozni, melynek ma a vezetője. A lehetőségekhez képest mindent megtesz azért, hogy a gyermekek a tanítási időn túl is hasznosan töltsék el szabadidejüket. Különböző programokat szervez számukra, pl. teadélutánokat, színházlátogatásokat, felvilágosító előadásokat meghívott szakértőkkel, író-olvasó találkozókat, íjászatot. Aktívan részt vesz az ifjúságvédelmi őrjáratokon, mint az iskola gyermek- és ifjúságvédelmi felügyelője. Folyamatosan figyelemmel kíséri a gyermekvédelmi központok által gondozásba vett gyermekek sorsát, rendszeresen kapcsolatot tart a családgondozókkal, jobbító szándékú javaslatokat tesz a veszélyeztetett tanulók sorsára vonatkozóan. Tanítási szünetekben az iskola, valamint az Értelmi Fogyatékosok Országos Szövetségének Zala Megyei Egyesülete táborainak megszervezésében, megvalósításában is tevékenyen részt vesz. Kuratóriumi tagja az Értelmi Fogyatékos Gyermekekért Alapítványnak. Sokrétű munkáját empátia, gyermekszeretet, lelkiismeretesség jellemzi.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Dr. Matán Ágnes részére a város egészségügyi életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül „Keszthely Város Egészségügyéért” díjat adományozza.

Dr. Matán Ágnes Nagyatádon született, általános iskolai és középiskolai tanulmányait Kaposváron végezte. 1976-ban szerzett orvosi diplomát a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. 1976 és 1988 között a hévízi MÁV Szanatóriumban dolgozott. 1982-ben reumatológiából és fizikoterápiából szakvizsgázott. 1989-től Keszthelyen az SZTK-ban, majd a Krónikus Osztályon folytatott szakrendelést. 2003-tól a keszthelyi Városi Kórház központi épületébe került a fizioterápia-rendelés a reumatológiával együtt. Bár 2011-ben nyugdíjba vonult, de heti 3 napon továbbra is folytatja a szakrendelést. Munkáját lelkiismeretesen, a betegek javát szolgálva végzi.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Csősz-Tóth Norbert részére a város sportéletében hosszú távon kifejtett, eredményes munkája elismeréséül a „Keszthely Város Sportjáért” kitüntető címet adományozza.

Csősz-Tóth Norbert 14 éves korában ismerkedett meg a karatéval és ekkor kötelezte el magát egy életre e sportág mellett. Közel egy évtizeden keresztül tagja volt a magyar válogatott csapatnak. Versenyzőként különböző országos és nemzetközi versenyen vett részt és szerzett érmeket. Az I. dan fokozatát 1989-ben kapta meg. 2000 és 2001 között sikeresen teljesítette a 2 éves A.J.K.A. tanító iskolai programot és a New York-i Karate Instructor Programját, mely diplomával a világ bármely egyesületében oktathat karatét. Húsz éve a keszthelyi karate motorja, a Shotokan Sportegyesület Keszthely vezetője. Ez idő alatt több száz fiatal szerette meg általa a karatét, az egyesületben több mint 30 fekete öves sportoló nevelkedett ki, 9 fő pedig mester 3. dan fokozatig is eljutott. A karate mellett a szintén japán eredetű Ju-Jitsu (dzsudzsicu) sportágat is gyakorolja, tanítja. 2006-ban megkapta a világ karate szervezeteit tömörítő szövetség, a WUKO „A” kategóriás nemzetközi főbírói diplomáját. 2016-ban eljutott a magyar és nemzetközi viszonylatban is ritkaságnak számító, különös elismerést jelentő 8. dan fokozatig. Az eltelt 30 év alatt a sportág nemzetközileg is elismert tanítójává vált.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Keczeli Zoltán részére a város sportéletében kifejtett, sikeres és eredményes sportszakmai munkája elismeréséül a „Keszthely város legjobb edzője” kitüntető címet adományozza.

Keczeli Zoltán iskoláit Keszthelyen és Székesfehérváron végezte. Az általános iskola felső tagozatos korától lett a Keszthelyi MHSZ Erdész Lövészklub leigazolt versenyzője. Zala Megye egyik legsikeresebb sportolója, több, mint ötvenszeres sportlövő magyar bajnok. Négy világbajnoki ezüst, valamint ezüst és bronz európa-bajnoki érmek birtokosa. 1984-től a Lövészklub I. osztályú futó-vadlövő sportmunkatársa, 1988-tól a klub futó-vadlövő szakosztály vezetője, 1990-től a klub főedzője. 2003-tól országos szakági vezetője a Héraklész Bajnok Programnak, az ország legtehetségesebb sportlövőit készíti fel a válogatottságra és a nemzetközi élversenyekre. 2013-tól a Magyar Olimpiai Bizottság, mint Kiemelt Edzőt foglalkoztatja a hazai sportlövészet magas szintű fejlesztése érdekében. Edzői munkáját fémjelzi a BEFAG színei alatt sportoló Ángyán József olimpikon, Keczeli Bianka és Major Veronika többszörös Világ- és Európa-bajnokok, Csanaki Rita Európa-bajnok, valamint számos világbajnoki és Európa-bajnoki éremszerző felkészítése. A 2015-ös év eredményességét jelzi, hogy tanítványa, Major Veronika hatszoros magyar bajnok lett.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Dr. Kardos József részére a város sportéletében kifejtett, sikeres és eredményes sportszakmai munkája elismeréséül Péter Csabával megosztva a „Keszthely város legjobb utánpótlás edzője” kitüntető címet adományozza.

Dr. Kardos József 1979-ben kezdte edzői pályafutását atlétika sportágban, azon belül is középtávfutó szakágban. Tanítványai közül az évek során többen nyertek országos bajnokságot, állhattak fel a dobogó valamelyik fokára, többen korosztályuk legjobbjai lettek és képviselhették Magyarországot Európa- és Világbajnokságon, a különböző válogatott viadalokon. Az általa nevelt sportolók többször elnyerték Zala megye és Keszthely város legjobb sportolója kitüntető címét. A 2015. év eredménylistája kiemelkedő. A sportpályafutása kezdetétől az általa edzett Kovács Marcell az ifjúsági korosztály legjobb középtávfutója lett. A tavalyi év tanítványai közül Gárdos Piroska első éves ifjúságiként 800 és 1500 m-en is felállhatott az Országos Bajnoki dobogó harmadik fokára, ugyanúgy, mint a junior korosztályban Zarnóczai Zalán, aki 10.000 m-en lett harmadik. Edzői alapelve: egészséges, akaraterős, egyenes jellemű emberré történő nevelés az eredményre, de nem minden áron eredményre törekvés. Ezen célok elérése érdekében edzőként és egyesületi elnökként irányítja, szervezi az atlétika sportágat Keszthely városban.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Péter Csaba részére a város sportéletében kifejtett, sikeres és eredményes sportszakmai munkája elismeréséül Dr. Kardos Józseffel megosztva a „Keszthely város legjobb utánpótlás edzője” kitüntető címet adományozza.

Péter Csaba a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán végzett testnevelés-biológia szakos tanárként, illetve atlétika edzőként, valamint a Janus Pannonius Tudományegyetemen testnevelés szakos tanári egyetemi végzettséget szerzett. A Keszthely Városi Diáksport Egyesület triatlon-duatlon edzője. Jelenleg a Hévízi Bibó István Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanára. A Triatlon szakosztály 1997-ben alakult 7 fővel, ma kb. 30-40 fő látogatja az edzéseket. Az évek alatt több mint 50 országos bajnoki érmet szereztek. A versenyzők a triatlon mellett duatlonban, országúti kerékpározásban és atlétikában szereztek országos bajnoki címeket. Közülük sokan aranyjelvényes minősítést értek el. Az egyesület egyik versenyzője, Berke Adrienn egy ízben a Magyar Köztársaság „Jó tanuló, jó sportolója” díjat is megkapta. A szakosztály sportolói szerepelnek a korosztályos válogatottban, nemzetközi utánpótlás viadalokon indulnak. Az elmúlt években Péter Csaba tanítványai több mint 20 db aranyjelvényes minősítést szereztek duatlon sportágban.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete File Mátyás részére a város sportéletében kifejtett, kiemelkedő sportteljesítményének elismeréséül a „Keszthely város legjobb felnőtt férfi sportolója” kitüntető címet adományozza.

File Mátyás párbajtőröző 15 éves korától a magyar válogatott versenyzője. Európa-bajnokságokon minden évben a dobogón állhatott, 5 alkalommal szerzett ezüst, illetve bronzérmet. Világbajnokságon egy első helyezése, valamint 2 ezüst és 2 bronzérmet vívott ki. Felnőtt országos bajnokságon 2 alkalommal nyert. Többszörös korosztályos (kadet-junior) magyar bajnok. Felnőtt világkupa döntős helyezésével a felnőtt válogatottnak oszlopos tagja lett. Sajnos gerincproblémája miatt a versenyszerű edzést, felkészülést abba kellett hagynia 2016. márciusban a kuvaiti verseny után. A válogatottban szereplését, versenyzését nagyon szép eredménnyel fejezte be. A riói olimpiára készülő válogatottat a tatai edzőtáborokban segíti és a 2016. decemberben megrendezésre kerülő országos bajnokság egyéni és csapat versenyein is részt fog venni.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Major Veronika részére a város sportéletében kifejtett, kiemelkedő sportteljesítményének elismeréséül a „Keszthely város legjobb felnőtt női sportolója” kitüntető címet adományozza.

Major Veronika 2009-ben ismerkedett meg a sportlövészettel a BEFAG Keszthelyi Erdész Lövészklubnál. Edzője Keczeli Zoltán futóvadlövészetre tanította. A 2013. évi Európa-bajnokságon nyújtott eredményes versenyzése után címvédőként utazhatott ki a 2014-es moszkvai Európa-bajnokságra, ahol mindkét versenyszámban bajnoki címet szerzett és a legeredményesebb magyar sportolóként tért haza. A spanyolországi világbajnokságon hatalmas fölénnyel sikerült megnyernie mindkét versenyszámot, több mint tíz körrel tudott jobbat produkálni, mint az ezüstérmesek. A 2015-ös hollandiai Arnhemben megrendezett légfegyveres Európa-bajnokságon a junior lányok futócéllövő számát nagy fölénnyel, 375 körös eredménnyel megnyerte. Eredményei, melyekkel dicsőséget szerzett Keszthelynek, a megyének és az országnak egyaránt, odaadást, lemondást és rengeteg befektetett munkát igényelnek. Mögötte nagyon sok gyakorlás, verejtékes munka van, naponta több órát tölt a Lövészklubban. Ha ideje engedi, az egyesülettel szívesen részt vesz falunapokon, vadászati rendezvényeken, hogy segítse a sportlövészet népszerűsítését. A Zala Megyei Közgyűlés 2015-ben „Zala Megye Ifjúsági Sportjáért Díj”-at adományozta részére.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Kovács Marcell András részére a város sportéletében kifejtett, kiemelkedő sportteljesítményének elismeréséül a „Keszthely város legjobb ifjúsági fiú sportolója” kitüntető címet adományozza.

Kovács Marcell András a Keszthelyi Diáksport Egyesület versenyzőjeként 2015. év elején középtávfutó létére megnyerte a hosszútávfutóknak való Mezei Diákolimpiai Bajnokságot, majd bajnok lett fedett pályán is 1500 méteren. A szabadtéri idényben sokat fejlődött, a Zalaegerszegen megrendezett Országos Ifjúsági Bajnokságon mindkét középtávfutó számban, 1500 és 1800 méteren is bajnok 2015-ben. Eredményei alapján korosztályos magyar válogatott lett, kijutott a Kolumbiában megrendezett Ifjúsági Világbajnokságra is, ahol szép eredményt ért el. A Zalai Hírlap szavazásán elnyerte a Zala Megye Legjobb Ifjúsági Sportolója címet. Edzője, Dr. Kardos József szerint Ő a jövő embere, aki kellőképpen motivált, töretlenül fejlődik, még sok örömet okoz majd a magyar atlétikának.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Csóti Jusztina részére a város sportéletében kifejtett, kiemelkedő sportteljesítményének elismeréséül a „Keszthely város legjobb ifjúsági leány sportolója” kitüntető címet adományozza.

Csóti Jusztina a Keszthelyi Diáksport Egyesület versenyzője, aki korosztálya legeredményesebb futója 100 és 200 méteren. Többszörös országos bajnok fedett pályán és szabadtéren. 2015 elején a szlovák fővárosban megrendezett ifjúsági atlétikai fedett pályás viadalon az ifjúságiak 60 méteres síkfutásában 7.82 másodperccel győzött, amivel megnyerte a juniorok viadalát, hármasugrásban pedig ezüstérmet szerzett. 2015-ben eredményeit megkoronázta, hogy a felnőtt mezőnyben is harmadik helyezést ért el az országos bajnokságon. Ebben az esztendőben óriásit fejlődve immáron a második leggyorsabb hölgy lett Magyarországon. A debreceni Atlétikai Magyar Szuper Ligán az első versenynapon ezüstérmet szerzett, a második napon a 200 m-es síkfutásban 25.39 mp-es idővel negyedik helyen ért célba. Korosztályos magyar válogatott, aki edzője, Csikós József szerint a jövő egyik legnagyobb reménysége a sportágban. A kitüntetett versenyen való részvétel miatt nem tudott jelen lenni, ezért a kitüntetést hétfőn veszi át.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Nett Vivien részére a 2015. évben kiemelkedő tanulmányi átlagának, valamint kimagasló sportteljesítményének elismeréséül a „Jó tanuló, jó sportoló” kitüntető címet adományozza.

Nett Vivien a Csány-Szendrey Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3. osztályos tanulója, a Keszthelyi Kiscápák Sport Egyesület versenyzője. Vivien már két éves kora óta úszik. A fiatal lány mindene a víz, naponta több órát tölt el a medencében. Tavaly a hódmezővásárhelyi IV. Országos Delfin Bajnokságon 100 m mellúszásban ezüstérmet, 200 m vegyesen, illetve mellen, valamint 400 m gyorsúszásban bronzérmet gyűjtött be. 100 m gyorsúszásban és 200 m gyorsúszásban 4. helyezett lett. Helyezéseivel a Kiscápák a csapatversenyben 68 egyesület közül a 22. helyezést értek el. Az Országos Úszó Diákolimpián első helyezést ért el a 4 x 50 m gyors váltó tagjaként. 2015. év végén korosztályos ranglistavezető 200 és 400 m vegyesen, valamint 200 m pille versenyszámban. Teljesítményére nemcsak edzője, Csala Tamás, hanem az egyesület valamennyi tagja büszke. Tanulmányi eredménye első és második osztály végén, valamint 3. osztály félévkor is kitűnő volt.

 

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Georgikon Diáksport Egyesület Férfi Kézilabda Szakosztálya részére a 2015. évben elért legjobb csapateredmények elismeréséül a „Keszthely város legjobb csapata” kitüntető címet adományozza.

A Georgikon Diáksport Egyesület 1990-ben alakult azzal a céllal, hogy részt vállaljon a diák- és utánpótlás korú fiatalok nevelésében, valamint a felnőtt sportolók képzésében, versenyeztetésében. További feladata a szabadidősport szervezése, lebonyolítása. Az egyesület a versenysport, a tehetséggondozás, az utánpótlás-nevelés és szabadidősport műhelye. 2015-től kezdődően kizárólag kézilabda sportágban fejti ki tevékenységét. A tavalyi bajnokságban a felnőtt csapat éppen lemaradt a dobogóról, a 4. helyen végzett. A junior csapat a 9. helyen zárt. A szakosztály jelenleg csak férfi, illetve fiú csapatokkal végzi a szakmai munkát, ezenkívül senior csapat is működik a szakosztály keretein belül. A sportág oktatásához szükséges szakmai munka személyi feltételeit 4 fő C licences, képesített edző biztosítja. Az egyesület a helyi oktatási intézményekkel kötött stratégiai együttműködés keretében örömmel vállalja a kézilabdázó tanulók edzését, hiszen kiemelten fontosnak tartja a folyamatos utánpótlás biztosítását az ifjúsági és felnőtt csapatban.

A kitüntetést a szakosztály elnöke, Koloszár Zoltán vette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!