Keszthely

2016.04.23. 05:33

Múlt és modernség - Jövő hét végén nyílnak meg az új kiállítások

Keszthely – A történelem és a modernség ötvöződik a Festetics-kastélyban.

Keszey Ágnes

Nemrégiben befejeződtek a beruházások, melyek keretében megújult a park, bővültek a kiállítások és a több évtizede bezárt hajdani Amazon szálló új funkciót kapott: főúri utazások látogatóközpontjaként várja a közönséget. A jövő hét pénteki átadással mindezek is megnyílnak a látogatók előtt.

Közel két és fél milliárd forint ráfordítással újult meg a kastély és parkja. Az előző uniós ciklusban nyílt arra lehetőség, hogy pályázhasson a kastélymúzeum fejlesztési tervei megvalósítására. Az elmúlt években több elképzelés is volt a látnivalók bővítésére, de ezek 2010-ig nem kaptak támogatást – idézte fel a közelgő átadás apropóján a térség országgyűlési képviselője, Manninger Jenő miniszteri biztos, aki akkoriban a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke is volt. Az ötleteket át kellett dolgozni, hogy megfeleljenek az uniós elvárásoknak: ez a munka 2011-ben kezdődött meg. Az évtizedek óta zárva lévő, egyre kritikusabb állapotú egykori szállónak, az Amazonnak is új funkciót kellett találni, hiszen a szálláshelyfejlesztés nem tartozott a támogatott lehetőségek közé.

A kastély felújítása a megye kiemelt projektje -  mondta Manninger Jenő országgyűlési képviselő. Fotó: A szerző

Manninger Jenő úgy fogalmazott: a Festetics-örökség része az a gondolat is, hogy a tudásba és a kultúrába érdemes invesztálni, s ennek szellemében tervezték és valósították meg a fejlesztéseket, melyek tavaly év végén fejeződtek be, s napokon belül a látogatók is megtekinthetik az új attrakciókat. Eddig nem volt külön kiállítás a Festetics-családról, most egy térbeli olvasókönyvként a hercegi család tíz generációját bemutató tárlat várja majd a közönséget, a korábban irodákként használt helyiségekben. A pincében lévő bormúzeum is átalakult és bővült: Bakonyi Károly emlékszobát alakítottak ki a neves szőlőnemesítő tiszteletére. A kastély épületének több kritikus részét is felújították, az akadálymentesítés jegyében lift készült, új fogadó- és beléptető teret alakítottak ki, s ezzel együtt a látogatói útvonal is megváltozik. A kastély parkját az 1800-as évek végi, eredeti állapot szerint alakították át. A Pálmaház is megújult, új látványosságként pedig Lepkeház is várja a látogatókat.

A Veteránautó látogatóközponttá vált Amazonban az 1800-as évek végi az 1900-as évek eleji korban kalandozhatnak a látogatók, korabeli tárgyak, oldtimer autók és multimédiás eszközök segítségével, a „ Főúri utazások, úri kalandok" című kiállításon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!