Keszthely

2015.11.26. 17:48

Múzsa és bátor gyermekmentő volt - Korzáti Erzsébet emléktábláját avatták Keszthelyen

Keszthely - "Korzáti Erzsébet, Szabó Lőrinc költészetének múzsája, a Bátorság érdemrend és a Világ Igaza kitüntetés birtokosa" - áll az emléktáblán, melyet csütörtökön avattak a nő szülőházánál.

Keszey Ágnes

Keszthelyen, a Városház utcában látta meg a napvilágot Korzáti Erzsébet Szabó Lőrinc szerelmi költészetének ihletője. Kettőjük szerelme, viharos kapcsolata emlékét őrzik "A huszonhatodik év" szonettjei, s csütörtöktől már a Hermann Katalin által tervezett emléktábla is. A Nők a Balatonért Egyesület, a Keszthely Város Köztéri Alkotásaiért Alapítvány és Gróf I. Festetics György Művelődési Központ összefogásával elkészült emléktábla avatásán Király Erika adott elő irodalmi részteleteket, majd dr. Cséby Géza tolmácsolta Dr. Kabdebó Lóránt irodalomtörténész, Szabó Lőrinc monográfusa gondolatait.

A város nevében Kovács Viktória képviselő, Ruzsics Ferenc polgármester és Nagy Bálint alpolgármester koszorúzta meg az emléktáblát. A háttérben Vetőné Zeke Erzsébet, a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely térségi csoportjának elnöke (Fotó: Keszey Ágnes)

– Az embermentő Korzáti Erzsébet neve örök időkre felvésetett a jeruzsálemi Jad Vasem Igazak Kertjében álló emlékfalra, a ligetben fát ültettek tiszteletére és fia még életében átvehette a nekik szóló izraeli Világ Igaza és magyar Bátorság Érdemjel elismeréseket - hangzott el a beszédben, utalva arra, hogy Korzáti Erzsébet a II. világháború idején üldözött gyermekeket fogadott be az általa alapított gyermekotthonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!