Keszthely

2015.11.24. 15:27

Sokat tehetünk gerincünk védelméért

Keszthely - Diagnosztika, műtéti eljárások kezelések és terápiás módszerek is szerepeltek annak a szakmai konferenciának a témái között, melyet a városi kórház szervezett, „Középpontban a gerinc” címmel.

Keszey Ágnes

A Magyar Rehabilitációs Társaság Muszkuloszkeletalis Szekciója tartott tudományos ülést Keszthelyen - ez a tudományág az izmokkal és a csontrendszerrel foglalkozik. A szakemberek számára jelentős témák között szerepelt a gerinc biomechanikája: arról is szóltak az előadások, hogy hogyan működik a gerinc és hogyan hat az egész szervezetre, az ízületekre. Különböző műtéti eljárásokkal is megismerkedhettek az orvosok: például porckorongsérv műtétjéről vagy a gerinc torzulását korrigáló heroikus, 10 - 12 órás operációról csakúgy, mint minimális terheléssel járó beavatkozásokról.

Olyan témák is terítékre kerültek, melyek mindennapi életünkben, mindenki számára fontosak lehetnek, hiszen például a csontritkulás és a reumatológiai megbetegedések nagyon sok embert érintenek. A betegségek megelőzése is szóba került.

A keszthelyi kórház rehabilitációs osztályán a gyógytornán a gerinc védelme, állapotának javítása is szerepet kap (fotó: Keszey Ágnes)

Mint lapunknak a keszthelyi kórház rehabilitációs osztályának vezetője, a konferencia főszervezője elmondta: a mindennapokban is sokat tehetünk gerincünk védelméért.

- Egyre inkább változik a szemlélet, próbálunk tenni a mozgásszegény életmód, az ülőmunka káros hatásai ellen,. Ma már egyre nagyobb tért hódítanak azok a segédeszközök, melyeket a munka során lehet használni: a dinamikus ülőpárnák, a deréktámaszok jótékony hatásúak. Úgy tapasztalom, hogy nyitottak az emberek, hogy elfogadják az, életmódi változásokra vonatkozó jó tanácsokat, melyek betartásával könnyíthetnek a gerincen. Ezek közé tartozik, hogy naponta legalább negyed órát sétáljunk és az úszás is nagyon hasznos - sorolta a mindennapokban alkalmazható útmutatásokat dr. Gieth Andrea.

A megelőzés mellett a rehabilitációs módszerek, a gyógytorna is a fontos témák között szerepelt a szakmai konferencián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!