Keszthely

2016.08.16. 17:10

Tanulni tanulnak - Táborban hangolódnak a gyerekek az iskolára

Keszthely - A leendő első osztályosok az Ákombákom iskolaelőkészítő táborban, a nagyobbak a Tanuljunk tanulni módszertani foglalkozásain készülnek a hamarosan kezdődő tanévre a Goldmark Károly Művelődési Központban. A tanév kezdete ráhangolódást igényel, különösen a leendő elsősök esetében.

Keszey Ágnes

– Az iskolára egy hét alatt nem lehet felkészíteni a gyerekeket, az már megtörtént az óvodában. Ez a tábor ráhangolódás az iskolai életre – emelte ki Vaszily-Hegedüs Andrea logopédus, gyógypedagógus.

A foglalkozásokon a sok játék és mozgás mellett fejlesztő feladatokat is megoldanak a gyerekek, hogy zökkenőmentes legyen az átmenet. Térbeli irányok, idővel kapcsolatos fogalmak, több és kevesebb megkülönböztetése, szótagolás, szövegértés, iskolai eszközökkel való ismerkedés szerepel a programok között.

Új módszerekkel ismerkednek: Tompa Franciska és Cuppon Panni is készül a tanévkezdésre  (Fotó: Keszey Ágnes)

- A gyerekek döntő többsége örömmel és izgalommal várja az iskolát, nagyon érdekli őket, várják, hogy tanuljanak. Ezt kell nagyon erősíteni bennük. Fontos örömmel készülni, ráhangolódni, megvenni lassan a felszereléseket, nézegetni együtt az iskolatáskát, a ceruzákat, radírokat, beszélgetni az iskoláról. Lényeges a lelki felkészítés, hogy örömmel fogadja a gyermek a változást, és tudatosítani kell benne, hogy az iskolában jó dolgok fognak történni vele – foglalta össze a szakember.

– Látom, hallom, mondom: több csatornán keresztül megerősítem a tudást – összegezte egy teremmel arrébb, a tanulásmódszertani táborban Krepsz-Kapai Bernadett gyógypedagógus, tanító.

Itt általános és középiskolások kapnak segítséget ahhoz, hogy könnyebben magukba fogadják és meg is tartsák a sok ismeretet, információt. Korosztályuknak megfelelően kapnak tanácsokat.

– Fontos a helyes tanulási szokások kialakítása. A gyerekek többsége egyből nekiül tanulni, nem pihen, ha elfárad, akkor is folytatja. Félhomályban tanulnak, ami nagyon rossz. Nem végeznek félhangos próbafelmondást, nem írnak vázlatot – sorolta a tapasztalatokat a táborvezető. A helyes tanulási szokások kialakítása már az iskola kezdetétől fontos, a nagyobbak esetében már nehéz változtatni a beidegződött szokásokon, a rutinszerű módszereken, mondja a szakember. Ezért feladatokkal, különböző módszerekkel meg kell győzni őket, hogy merjenek változtatni a jobb jegyekért, a rövidebb ideig való tanulásért.

Figyelem, koncentráció, közös munka – ezt is tanulni kell. A képen Sárközi Gergő és Szalai Benjamin a keszthelyi táborban (Fotó: Keszey Ágnes)

– Vannak kollégák, akik már alsóban megpróbálnak vázlatot íratni, lényeget kiemelni, hogy elősegítsék a felső tagozatba kerülést. Van azonban arra is példa, hogy semmilyen segítséget nem kapnak a diákok. Ott a szülőre is sok feladat hárul. Segítség kell, hogy megtanítsák a gyerekeket jegyzetelni, gondolkozni, lényeget kiemelni – összegezte Krepsz-Kapai Bernadett.

A szakember javasolta: a nyári szünet még hátralévő időszakában a jó tanulók teljesen használják ki a pihenés lehetőségét, akiknek nehézsége volt valamelyik tantárgyból, azoknak pedig célszerű az ismereteket felfrissíteni. Ám azt senki ne feledje: ha még nem olvasta el – vár rá a kötelező olvasmány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!