Keszthely

2014.04.24. 14:45

A Helikon újra él

Keszthely – A helikoni láng fellobbantásával csütörtökön délben kezdetét vette a Dunántúl legnagyobb középiskolás kulturális seregszemléje.

Sámel József

Az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségekre 50 város 128 intézményéből 3300 diák (és 300 kísérő) érkezett, hogy a három nap alatt, 18 kategóriában 502 produkciót, illetve alkotást mutasson be. A program nyitányaként a Festetics kastély parkjában Pálinkás Róbert igazgató mondott beszédet, kiemelve: Festetics György 1817-ben hívta életre a Helikont, amit haláláig, 1819-ig tartottak meg évente. Ezután sokan és sokszor szerették volna újjáéleszteni a hagyományt, ami a város önkormányzatának sikerült.

Pálinkás Róbert kérte a diákokat, legyenek büszkék, hogy résztvevői lehetnek az ünnepségeknek, s folytassák a helikoni utat, mely kultúrával van szegélyezve. Regényiné Király Éva, az Újkori Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumi elnökének köszöntőjét követően megkoszorúzták Festetics György szobrát. A résztvevők ezután a vonyarcvashegyi mazsorettek és fúvósok vezetésével a városon át a Helikon parkba vonultak, ahol a Festetics-emlékműnél délben kezdődött a hivatalos nyitóünnepség. E helyen Csótár András, az önkormányzat ifjúsági, kulturális és oktatási bizottság elnöke mondott beszédet.


Az Újkori Helikoni Ünnepségek kezdetét jelképező lángot csütörtökön délben dr. Horváth Viktória helyettes turisztikai államtitkár lobbantotta fel, Tóth áron és Németh Gergő közreműködésével (Fotó: Sámel József)

 

- Örömmel jelenthetem, hogy a helikoni eszme tovább él, a lelkesedés a Dunántúl középiskolás diákjaiban töretlen - fogalmazott, felidézve a Helikoni Ünnepségek kezdetét, történelmét. Kiemelte: Keszthelynek kiemelten fontos a történelme, a hagyományai, köztük a Helikon, ami meghatározó a város életében. Szavai után dr. Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes turisztikai államtitkára szólt a jelenlévőkhöz, hangsúlyozva: középiskolás diákként ő is részese volt a Helikoni Ünnepségeknek, melyek örökké élő élményt jelentettek, jelentenek számára.

Pálinkás Róbert a Helikon történelmét is felidézte (Fotó: Sámel József)

 

- Akkoriban azt hittük, a művészet határozza majd meg az életünket, de mégis külön utakon indultunk el, máshová sodort bennünket a sors - mondta. - A Helikonon szerzett élmények sosem feledhetőek, azok felnőtté válásunk részei lettek. A barátságok kötése mellett egymás mestereivé és tanítványaivá is váltunk. A zsűrinek azt kívánom, hogy minél több fiatalban lássák meg a művészt, a kísérő tanároknak pedig legyenek büszkék a tanítványaikra. A diákok élvezzék az elkövetkezendő napokat, szerezzenek minél több élményt, s azok minél többször hozzák vissza őket Keszthelyre.

Szavai után fellobbantotta a helikoni lángot, majd folytatódtak a programok és bemutatók, melyeknek hét közintézmény adott helyet. Vers és próza, színjátszás, komolyzene, kórus, folklór, film és videó, képzőművészeti és irodalmi alkotások, valamint könnyűzene-ének, mozgásművészet-moderntánc kategóriákban mérték össze a tudásukat a fiatalok, természetesen neves szakértő zsűri előtt.

A sümegi középiskolások Broodway csoportja modern tánccal lépett fel a Helikoni Ünnepségeken

- Nagyon jókat hallottunk a Helikoni Ünnepségekről, ezért is neveztünk - válaszolta érdeklődésünkre Győri Árpi, a pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákja. - Hangszerszóló kategóriában indulok, szaxofonozom. Bízom benne, hogy minél eredményesebben.

- Igen, nagyon számít az eredmény, hiszen rangos versenyen tudjuk megmérettetni magunkat. Azonban a társaság és a hangulat is nagyon sokat jelent számunkra. Azt hiszem egyikkel sem lesz gond - tette hozzá társa, Réger Adél, aki szintén zenei kategóriában nevezett.

A háromnapos programra 3300 diák érkezett, 300 kísérővel

A megmérettetéseket egyébként már a nyitónapon számos egyéb program (például író-olvasó találkozó, nagy versmondás, könnyűzenei koncert) kísérte, s így lesz ez pénteken és szombaton is. A Tiéd a színpad! produkciói mellett, kórus- és könnyűzenei hangversenyek kínálnak programot. Szombaton délelőtt még több kategóriában is versenyeznek a diákok, délután három órakor azonban befejeződik a Helikoni Ünnepségek programja: a Csokonai ÁMK-ban ekkor tartják a végső eredményhirdetést, a Helikoni Vándorserleg átadását, a fődíjasok gáláját.

Színpadon az ajkai Sansz zenekar. A hangulatra nem lehetett panasz

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!