Keszthely

2016.08.05. 13:07

Több beteg, s olykor hihetetlen balesetek a keszthelyi kórházban

Keszthely – Átlagosan harminc százalékkal emelkedik a nyári hónapokban n a kórházban a betegforgalom. Főként a sürgősségi osztályra és fül-orr -gégészeti, szemészeti, belgyógyászati problémákkal érkeznek többen.

Keszey Ágnes

Keszthely, Zalaszentgrót és e városok környéke, valamint Veszprém és Somogy megyei települések is tartoznak a keszthelyi Városi Kórház ellátási területéhez. A főszezonban - – főként a Hévízen és a Balatonnál nyaraló vendégekkel együtt – közel kétszer annyi ember van a térségben, mint az év többi időszakában.

– A sürgősségi osztálynál a felnőtteknél a korábbi mintegy ezer fős forgalom júliusban felment 1400-ra, a 18 év alattiak esetében a 193 fő emelkedett 248-ra – szólt a jellemző adatokról dr. Kvarda Attila főigazgató.

Nem csak a sürgősségi osztályra, hanem szakrendelésekre is sokkal többen érkeznek, mint az év más időszakában.

– A Balatonban és a medencékben fürdőzők miatt kiugróan magas, negyven százalékkal több a fül-orr-gégészeti ellátott és a szemészeti problémákkal hozzánk fordulók száma, itt az 1500-as esetszám ment fel közel 2200-ra – ismertette a további adatokat az intézmény vezetője.

Szembe ment víz, iszap, belekapott a szemébe a gyermek vagy sokat volt víz alatt – ilyen okok miatt fordulnak legtöbben szemész vagy fülész orvoshoz.

Horgászhorog szemben, fejesugrás harminc centiméteres vízbe, grillsütő benzinnel való begyújtása miatt égési sérülés arcon, kézzel, lábbal nyúlás működő fűnyíróba, ugrálóvárban kezüket, lábukat tört gyerekek – ilyen balesetekkel is fordultak meg betegek a keszthelyi kórházban.  dr. Baráth István, dr. Kvarda Attila és dr. Horváth Csaba a sürgősségi osztályon

A sebészeti osztályon részben a Balatonban, valamint a közlekedésben, de például fűnyírás közben történt balesetek száma emelkedik.

–  Sokan elfelejtik, hogy a közlekedésnek szabályai vannak és  sokan vezetnek ittasan. A betegszám a sürgősségi ambulancián  30-40 százalékkal több. Az osztályon ellátottak száma pedig ugyanannyi, mint máskor, annak ellenére, hogy ebben az időszakban a választható időpontban elvégezhető műtétek számát erősen korlátozzuk- mondta Dr. Baráth István osztályvezető.

A  fekvőbeteg létszám ebben az időszakban a többi  osztályon sem emelkedik jelentősen a járóbeteg forgalommal szemben.

A belgyógyászati tünetekkel érkezők ellátása esetén az orvosoknak nagyban kell támaszkodni a páciens korábbi betegségeire.

–. Az idegenből érkezőknek nem ismerjük a kórelőzményét, nincsenek nála a korábbi leletei, jó, ha a gyógyszereit el tudja mondani. Napi szinten többen érkeznek allergiás tünetekkel, rovarcsípéssel – ez jelentős emelkedést jelent. Vérnyomásproblémák, szívpanaszok, főleg melegben ritmuszavarok és mellkasi fájdalmak, légzési, keringési elégtelenségek miatt érkezők jelentős forgalmat jelentenek. Trombotikus betegségek is fokozottabban jelentkeznek, s hasi panaszok is jellemzőek- tudtuk meg dr. Horváth Csaba osztályvezetőtől.

Az orvosok hozzátették: minden beteg rendkívül gyors ellátást szeretne, s sokan  olyan problémákkal is a kórházba mennek, melyeket a háziorvosi ügyeleten is orvosolni tudnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!