Keszthely

2015.12.16. 19:01

Több száz évvel ezelőtti képét nyerte vissza a Festetics - kastély kertje

Keszthely – A hajdani kor egyik legjelentősebb kertépítésze, Henry Ernest Miller tervezte a Festetics - kastély parkját. Most fejeződött be az a projekt, melyben közel nyolc hektáros területen az akkori, 1885-ös állapotokhoz leginkább hasonló módon alakították át a zöldterületeket.

Keszey Ágnes

A hajdani képüket visszanyerve megújultak a hímzéses virágágyások, és hercegnői kamarakert. Azok a a fa -és növényfajok, melyek csak az elmúlt évtizedekben kerültek a parkba, eltűntek, helyükre őshonosak kerültek.. A tó ismét kétszer akkora, mint az elmúlt évtizedben és a felette átvezető rusztikus híd is átépül . A vízben így már visszatükröződik a kastély tornya, a tóban pedig már kínai aranyhalak és japán díszpontyok úszkálnak. Az előkertben a "walesi herceg szökőkútjának" vízképében liliom - minta bontakozik ki. A szökőkút - a modernitás jegyében - látványos led-világítást kapott, s mint hajdanán, ismét kosfejes vázák díszítik a kutat. A korábbi aszfaltos, ma már újra szórt burkolatú utak mentén korhű padok várják a pihenni vágyókat. A szintén megújult klasszicista stílusú oroszlános kút pedig szomját olthatja a látogatóknak. A korabeli képére megújított parkot szerdán délelőtt adták át.

dr. Puskás Imre, Manninger Jenő és Pálinkás Róbert vágta át a szalagot

Az átadóünnepségen dr. Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára mondott köszöntőt. Említést tett a további fejlesztési lehetőségekről. A Nemzeti Kastélyprogramról az ünnepség után lapunk érdeklődésére a részletekről is szólt.

A szerdai eseményen Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója mutatta be a parkban befejeződött munkálatokat. A szalagátvágás után az átadóünnepség résztvevői az igazgató vezetésével sétát tehettek a régi mintájára megújult területen.

A hídon állva vagy mellette guggolva látszik leginkább a kastély tornyának visszatükröződése - mutatja Pálinkás Róbert dr. Puskás Imrének

A kastély és parkja nem csak a felnőttek, hanem gyerekek számára is érdekes lehet: őket a toronyban – ahonnan kilátás nyílik a kertre – Daru Domonkos és Bagoly Bonifác ismerteti meg a látnivalókkal, s hívja fel a figyelmet a parkban élő növények és állatok sokaságára: a két szomorú japánakácra, a több mint kétszáz éves páfrányfenyőre vagy a legöregebb fára: a több mint négyszáz éves kocsányos tölgyre. Aki figyelmes és csendben van, megpillanthatja hallhatja a kuvikot, a dolmányos varjút, a feketerigót, a harkályt, találkozhat sündisznóval, kecskebékával vagy teknősbékával: ők a park állandó lakói. A látogatók pedig kívánhatnak is hármat a tóban úszó aranyhalaktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!