Keszthely

2017.03.25. 13:30

Nem csak a természet, mi is megújulhatunk tavasszal - mondja az asztrológus

A csillagok térképként, iránytűként mutatják az utat életünkben. A természet tavaszi újjászületése pedig sorsunk változtatását is segítheti - vallja Végh Katalin asztrológus.

Keszey Ágnes

Mindenki életében vannak időszakok, amikor elmélkedik sorsán, jövőjén, válaszút elé kerül. Az asztrológia (a görög asztron, azaz csillag és logosz, tehát tudomány szavakból) döntéseinket segítheti.

- Ha valami felé tartunk, másvalamitől búcsúznunk kell. Az asztrológia mutatja, melyik választásnál mit remélhetünk. Nem varázsgömb, hanem logikus térkép. Mutatja, hogy az adott idő mennyire akadályozó, kell-e erőlködnünk, ha valamit el akarunk érni, vagy várjunk, regenerálódjunk, mert arra alkalmas az időszak. S megmutatja, hogy adott csillagzat alatt született embernek mik az erősségei - vázolta Végh Katalin, aki a nyugati és a keleti asztrológiát is tanulmányozza és alkalmazza.

Az asztrológia nem varázsgömb, hanem logikus térkép - mondja Végh Katalin
Fotó: Keszey Ágnes

Ne azokra a horoszkópokra gondoljunk, melyek egy-egy napra megjósolják, hogy egy jegy szülöttei mit vagy éppen mit ne tegyenek. Az asztrológusok az egyén horoszkópját vizsgálják. Figyelembe veszik a születés helyét és pontos idejét. Ezek alapján figyelik a világrajövetelkori bolygóállásokat, melyek megmutatják a szülöttre jellemzőket.

Az asztrológiáról szóló beszélgetésünk nem véletlen: e héten, március 20-án volt a tavaszi napéjegyenlőség, az asztrológiai év kezdete.

- Ekkor ugyanannyi a világos és a sötét órák száma. Ugyanez történik ősszel is, de akkortól a sötét órák száma növekszik. Akkor egyre inkább a visszahúzódásra lenne igényünk. Most a nyári napfordulóig a világos órák száma lesz egyre több. A nyár a tűz, a lobogás ideje, akkor vagyunk a legenergikusabbak. A tavaszi napéjegyenlőség inkább harmonizál az anyatermészettel, mint a január elsejei évkezdet. Fakad, rügyezik minden, éled a természet - mutatott rá Végh Katalin.

Szerinte számunkra is ez a megújulás ideje. Az asztrológia önismeretünkben is segít: irányt mutat abban is, miként viszonyulunk új helyzetekhez.

- A kardinális jegyek: a Kos, a Bak, a Mérleg és Rák lendületben vannak, meglépik, ha váltani szeretnének. A labilis jegyek: a Nyilas, Halak, Ikrek és a Szűz eltűrik a változást. A szilárd jegyűek: az Oroszlán, a Bika, a Vízöntő és a Skorpió pedig nehezen viselik - jellemezte a típusokat az asztrológus.

Rámutatott: előfordul, hogy nehéz helyzet, betegség miatt szükséges a változás, változtatás. Vallja, hogy ezek a sors útmutatásai, hogy rákanyarodjunk feladataink útjára. Ha ismerjük a saját és a másik ember horoszkópját, könnyebben megérthetjük, elfogadhatjuk a másikat. Ismerjük meg a tizenkét jegyet, melyeket négy elemhez társítanak. Az első csoport a levegő: lényege az információ áramoltatása.

- A Vízöntő dimenziók, emberek, tudományok közötti kapocs. Erős a humán vénája, szociális érzékenysége. Az Ikrek az információ, a tudás közvetítői, magas szinten ők a tanítók. Sokuk üzletember, kereskedő. A Mérleg számára fontosak a kapcsolatok, jó közvetítők és diplomatikusak.

A másik csoport a tűz.

- Most értünk a Kos jegyébe: rájuk a lendület, erő, kicsit a meggondolatlanság jellemző. Küzdők, így jó edző lehet belőlük. A Nyilasnál a hit tüze erősen lobog: hitet ad, lelkesít másokat. Az Oroszlán nagyvonalú, melegszívű.

A következő a föld elem: az őszi napforduló, a betakarítás kapcsolódik hozzájuk.

- Rájuk a biztonságra törekvés, a logika jellemző, módszeresek, praktikusak. A Szűznek hátránya lehet a kritizáló hajlam, szőrszálhasogatás. Görcsös, lassan oldódik fel. Nála a tudás hatalom, az ad biztonságot. A Bika szereti a természetet, a föld biztonsága számít. Sok ingatlanközvetítő van közöttük. Ösztönösen jó üzletemberek. Nekik az ölelés, simogatás, az érzelmek kifejezése fontos, családcentrikusak. A Bakok jó és következetes vezetők, visszafogottak. Kevéssé mutatják ki érzelmeiket, holott hosszú távon kitartóan szeretnek.

A negyedik csoport a víz jegy, az ide tartozók érzelmesek, jó a megérzőképességük.

- A Skorpió a kemény víz: jégpáncél védi, de akadályozza is, hogy nyíltabb legyen. A jég tüzet rejt. Megbízható, jó barát, akit a szívébe zárt, sokáig őrzi. A Halakhoz az egység tartozik, mindenkit szeretnek. Együttérzőek, szociális téren és sérült emberek gondozásában tehetségesek. Fontos, hogy senkinek ne okozzanak fájdalmat, nekik ez jobban fáj. Párkapcsolatban sokszor elveszítik önmagukat, és társuk életét élik. A Rák gondoskodó: fontos, hogy otthont, meleg ételt, szeretet, ölelést adjon. Szárnya alatt nagyon sok lélek, gyermek, felnőtt, rászoruló elfér. Ám érzékeny, sértődékeny és hangulatember - elemezte Végh Katalin.

A csillagok és a lélek kutatója vallja: azzal, hogy az asztrológia önismereti eszköz, segít rátalálni a boldogsághoz vezető útra.

- Zárjuk le a múltat, ha gondok, szorongások gyötörnek minket, visszatérő fájdalmakat érzünk, most van itt az ideje, hogy elengedjük. Kutassunk magukban, van-e elszámolni valónk másokkal vagy önmagunkkal. Ezt böjttel, tavaszi tisztítószertartásokkal is meg tudjuk élni, amikor a testet-lelket megújítjuk. Érdemes most a jövőnkön munkálkodnunk, hiszen a tavasz a növekedés évszaka.

CSILLAGOK IRÁNYMUTATÁSA ÉS A LÉLEK ÚTJA

Végh Katalin Skorpió. Úgy érzi, e jegy legfőbb vonásai közül rá a kutatás a leginkább jellemző, ha valami foglalkoztatja, addig nem nyugszik, míg meg nem találja a megoldást, a választ. Mások támogatása, segítése és a lélek megismerése is fontos számára. Azt mondja, nem könnyű jegy, de maguknak a Skorpióknak sokszor nehezebb megélni önmaguk sajátosságait, mint a körülüttök élőknek. Az utazások is nagy szerepet játszanak életében: sokszor költözött már, nemrég Győrből érkezve lelt otthonra Keszthelyen. Élete egyik legemlékezetesebb eseménye egy zarándoklat volt: végigjárta a magyarországi Szent Jakab-utat. Nyolc napon át Budapesttől Lébényig, napi 25-30 kilométert gyalogolt előre és befelé, mivel a zarándoklat is jó lehetőség és eszköz az önismerethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!