Keszthely

2015.08.03. 15:36

Véradás - retró módra

Keszthely - Csakúgy, mint hajdanán, most is szendvicset és sört kaptak a donorok a keszthelyi véradáson. Bár szép számmal voltak, legfőképpen nem az, sokkal inkább a segíteni akarás vonzotta őket.

Keszey Ágnes

Már ötödik alkalommal szervezik meg a retro véradást minden év augusztusának első hétfőjén és keddjén: amikor szendviccsel és sörrel kínálják a véradókat.

- Ezzel próbáljuk megköszönni, hogy eljönnek: akkor, amikor nagyon meleg van, szabadságok vannak és sokat kell dolgozni a szezonális munkahelyeken - emelte ki Kapcsándy Mária, a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezet vezetője.

Ebben az időszakban a Balatonhoz sokan érkeznek nyaralni, s a balesetek száma - ezzel együtt a műtéteké - is megnőhet, s így a szokásosnál több vérre van szükség, de ennek levétele - e program megszervezésével - nem jelent problémát Keszthelyen.

- A mi térségünkben heti ötven véradást tervezünk, de ezt általában mindig tudjuk teljesíteni. Július végén, augusztus elején érkeznek kevesebben, ezen a problémán segít a retro véradás. Tavalyelőtt voltak a legtöbben, akkor összesen a két nap alatt 88 -an voltak. Hétfőn .... érkeztek - mondta el a Vöröskereszt területi vezetője.

Tizenhatodik alkalommal adott vért Albrecht Géza, aki szerint ez az önzetlen segítség miatt fontos: Mellette Balázs Gyuláné. Fotó: Keszey Ágnes

A retro véradásra néha érkeznek olyanok is, akik nyaralásukat töltik a Balatonnál, ám ekkor is segíteni akarnak. Ám minden donort és azokat is várják, akik először tervezik, hogy ily módon segítenek másokon.

- Az adhat vért, aki betöltötte a 18. évét, ha először teszi, akkor 60 évnél nem lehet idősebb, ám rendszeresen véradónál 65 év a felső korhatár. A súly is meg van határozva: ötven kilós testsúly alatt nem lehet vért adni, s bizonyos betegségek is kizáró oknak számítanak - mondta el a Balázs Gyuláné, vezető asszisztens.

A véradás egyébként nagyon gyorsan zajlik: egy rövid kérdőíves egészségügyi állapotfelmérés után egy apró szúrással meghatározzák, hogy nem vérszegény -e az érkező donorjelölt,majd egy rövid orvosi vizsgálat után kezdődik a véradás. Egy - egy alkalommal négy és fél deciliter vért vesznek le, mely általában 8 perc alatt megtörténik. A vért Győrben dolgozzák fel.

Még kedden is várják a véradókat a kórházba, délután három és hat óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!