Kisrécse

2016.05.16. 15:37

Jó móka a családoknak

Kisrécse – Az állatok szimbolikus legelőre terelésével kezdődött el hétfőn a „Kendlimajori nyár” programsorozat.

Benedek Bálint

A Czinki Nosztalgia Üdülő Parasztudvar nagyra tárta kapuját az érdeklődők előtt. Főleg családok érkeztek, hogy a település utcáin énekelve és táncolva vagy éppen gólyalábakon vonulva pónilovakkal együtt köszöntsék a tavaszt.

– Korábban a paraszti életben volt egy bizonyos nap, általában tavasszal, amikor az állatokat kiterelték a legelőre – mesélte Czinki László, a házigazda. – Ősszel ugyanilyen nagyszabású ünnepséget szerveztek, hiszen az állattartás fontos része volt a gazdaságnak. Ennek már csak szimbolikus jelentősége van, ám szeretnénk, ha a gyerekek megismernék ezt a tradíciót.

A felvonulás alkalmából a menet tagjait a kendlimajoriak rendszeresen megvendégelik, sőt némi borral is megkínálták őket.

A gyerekeket lenyűgözték az állatok, a pónilovak mellett rendkívül népszerű volt a sörényében piros szalagot viselő szamár.

– Egyelőre még csak simogatják az unokáim, Kitti és Nóra a pónikat, de biztos szeretnének felülni a hátukra is - mondta az egyik látogató, Németh Lászlóné. – Ráadásul itt jó levegőn lehetnek, ez mindennél többet ér.

Azonban nem csak a legkisebbeknek szerveztek programot, a felnőtteket az Újudvari Népdalkör, a Pántlika Néptáncegyüttes, valamint a Bojtár zenekar szórakoztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!