Kosárlabda

2014.10.31. 20:51

Feszült hangulatú rangadó, zalai vereséggel (frissítve)

Az élvonalbeli férfi kosárlabda bajnokság 5. fordulójában, péntek este az örök rivális Körmend volt a vendég Zalaegerszegen. Ellentétes félidők után a vendégek kis különbséggel nyertek, a szurkolók egy része pedig újra tüntetett az edző, a légiósok zöme, és a klubvezetés ellen.

Varga Andor

Zalakerámia-ZTE KK - Egis-Körmend 69-72

(17-23, 13-21, 19-9, 20-19)

Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok, 2500 néző. Jv.: Vígh, dr. Török, Praksch.

ZTE: Graham 3/3, Mohácsi 14, Tamir 7, Healy 16, Darling 11/3. Csere: Kusnyer -, Gáspár 17, Czinger 1, Velkey -. Vezetőedző: Raúl Jiménez.

Körmend: Lemon 19, Tóth N. 6, Richards 19, Popadic 14/6, Ferencz 6/6. Csere: Török -, Kolaric 2, Sonyák 6/3. Vezetőedző: Ante Perica.

A vendégeknél a kezdőben kapott helyet a héten igazolt új center, Richards, hazai oldalon pedig az irányító Graham már az első labdafelhozatalnál elveszítette a labdát, majd még az első félidőben megtette ezt háromszor. Szemlátomást őt - illetve a jóval kevesebb lehetőséget kapó Kusnyert - viselte meg a legjobban, hogy a szurkolói kemény mag újra és újra szidalmazta a ZTE külföldi kontingensének tagjait, az edzőtől a játékosokig. A két csapat közt az 5. perctől (9-12) kezdett el nőni a különbség, mely már a nagyszünet előtt tetemesre fejlődött (18. p.: 21-29). A Körmend ebben az időszakban minden tekintetben felülmúlta a hazaiakat, akiket a fordulás előtt Mohácsi pontjai tartottak a felszínen.

A harmadik negyedben új meccs kezdődött. A ZTE védekezése feljavult, bár a palánk alatti nagyobb hatékonysághoz az is kellett, hogy Richards három személyivel a padon ült, helyettese, Török pedig egészen más minőséget képviselt. De ebben az időszakban a vasi irányító, Lemon is kevéssé volt eredményes, a ZTE pedig visszajött a meccsbe. Ezekben a percekben a publikum sem az edző elüldözésével volt elfoglalva, a rangadó hagyományaihoz méltó küzdelem és hangulat uralta a csarnokot - még ha a játék el is maradt a nagy hagyományú párharchoz igazán méltó színvonaltól. A ZTE Gáspár zsinórban dobott 7 pontjával újra megszerezte a vezetést is (37. p.: 62-61), de tudható volt, hogy a hátra lévő 3 perc 21 másodperc még nagyon sok. A végjáték aztán a Körmendnek sikerült jobban. Ennek oka volt, hogy bár a ZTE nagyszerűen küzdött és megint megalkuvás nélkül védekezett, a dobóteljesítménye (különösen távolról) nem haladta meg a siralmas szintet. Az ellenfél palánkja alatt pedig csak az elszántság ebben a sportágban kevés.

A szurkolók egy része a végső dudaszó után újra a tréner, a légiósok és a klubvezetés távozását követelte. Az elégedetlen publikum hangadói a ZTE irodái előtti folyosóra is bejutottak, ahol - rendezői és rendőrségi felügyelet mellett - hosszadalmas diskurzus alakult ki a csapat eddigi teljesítményéről.

Raúl Jiménez: "Nagy különbség volt a két csapat dobóteljesítménye között, és az első félidőben ráadásul gyatrán is védekeztünk. A második félidőben ezen a téren feljavultunk. Ha jól dolgozuk tovább, az ekkor látható színvonal fogja majd mindig jellemezni a csapatot."

Ante Perica: "Gratulálok a csapatomnak, az első győzelmet megszerezni mindig nagy dolog. Sok munka vár még ránk, ma este szerencsénk is volt. Főleg azért, mert ellenfelünk nem dobott valami jól."

Kontroll az edző felett

Zalaegerszeg – A szurkolók egy része által áhított edzőcsere ugyan nem történt meg, de a ZTE KK újabb hazai veresége így sem maradt következmények nélkül. A klub közleményben tudatta: szakmai tanácsadó testületet állítanak fel, mely „segíthet a kialakult helyzet elemzésében és megoldásában". Erről kérdeztük Podlovics Péter ügyvezetőt.

– Nem hibátlan az edző, nem hibátlan a játékos, és nem az a klubvezetés sem – mondta a klub első embere. – Olyan ötfős grémium felállítását tervezzük, melyben képviselteti magát a többségi tulajdonos önkormányzat, a sportág szakemberei, a volt játékosok. A dolguk az lesz, hogy – ahogy például az ügyvezető felett a felügyelő bizottság – kontrollálják a szakvezetés tevékenységét.

– Ez azt jelzi: az edző elvesztette a bizalmat. Így van?

– Igen. Úgy érezzük, nem jó irányba tartunk.

– Nem lenne egyszerűbb az edzőcsere?

– A két lépés nem zárja ki egymást. Az is feladata lesz majd a testületnek, hogy ilyen szempontból elemezze a helyzetet.

– Mikor kezdik a munkát a tanácsadók?

– Rögtön azután, hogy a többségi tulajdonos vezetőjével hétfőn egyeztetünk a pontos összetételről. Minden lépéssel egyetlen célunk van: jól működő klubot létrehozni, amely visszatérhet a régi fényes sikerek szintjére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!