Külföld

2015.08.05. 06:02

16 rendőr halt meg Kolumbiában, amikor lezuhant a helikopterük

Lezuhant egy helikopter kedden Kolumbia északnyugati részén, a rajta utazó 18 ember közül 16-an meghaltak, a két túlélőt életveszélyes égési sebekkel ápolják, írja az MTI.

Az áldozatok mind rendőrök, akik egy kábítószer-ellenes akcióban vettek részt. A célpont az Usuga-klán volt, az ország legfőbb kábítószer-kereskedő hálózata.

Luis Carlos Villegas védelmi miniszter szerint összesen három helikoptert vetettek be, és a rossz idő miatt az akciót eleve csak késéssel tudták megkezdeni. A katasztrófa legvalószínűbb okaként azt mondta, hogy a rossz látási viszonyok közepette a helikopter (egy amerikai gyártmányú Blackhawk) nekiütközött egy hegyoldalnak. A mentést nehezítette, hogy a környéket sűrű dzsungel borítja.

Kolumbiában az elmúlt napokban ez már a második súlyos légikatasztrófa: pénteken a légierő egyik szállítógépe zuhant le, s akkor 11 katona vesztette életét.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kormányzata komoly erőfeszítéseket tesz az Usuga-klán felszámolására: az elmúlt hónapokban több mint 300 embert tartóztattak le, lefoglaltak 13 tonna kokaint (ennek a dél-amerikai ország a legfőbb előállítója a világon), és leromboltak 53 kábítószergyártó laboratóriumot.

Az ENSZ egyik jelentése szerint Kolumbiában 2014-ben 442 tonna kokaint gyártottak, 52 százalékkal többet, mint az előző évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!