Külföld

2011.03.23. 19:31

Újabb halálos áldozatai vannak a szíriai tüntetéseknek

Kíméletlen akciót indított szerdán a szíriai rendőrség Deraa városának egyik negyedében, ahol a kormányellenes tüntetők megbújtak. A közel 24 órán át tartó művelet során legalább kilenc tiltakozót lelőttek a rendfenntartó erők.

MTI

  A demonstrálókat a példátlan hatalomellenes tüntetések központjának számító al-Omari mecset környékén lőttek agyon.  Ettől az akciótól függetlenül, az erőszak kedd esti áldozatainak temetésén is a tömegbe lőttek a rendőrök, megölve egy 11 éves kislányt. Deraa kormányzóját, Fejszal Haltumot felmentették tisztségéből.
   
Az állami televízió egészen másképp tálalta az eseményeket. Az ő verziójuk szerint "egy fegyveres banda" megtámadott egy mentőautót, és a rendfenntartó erők ekkor léptek közbe, négy bandatagot lelőve. A tv-ben ezután AK-47-es gépkarabélyokat, kézigránátokat, töltényeket és bankjegyeket mutattak, amelyeket a "banda" állítólag az al-Omari mecsetben rejtett el.
   
A régió többi országában zajló tüntetések mintájára szervezett demokrácia-párti felkelés Deraában és környékbeli falvakban a hetvenes évek óta nem látott kihívást jelent a szíriai kormány számára, amely az egyik leginkább elnyomó vezetés a Közel-Keleten. A rendőrség vízágyúval, könnygázzal, gumilövedékkel és éles lőszerrel is megpróbálta már szétoszlatni a tüntetést. Az összecsapásoknak eddig összesen tizenhat áldozatuk van.
   
A közösségi oldalak segítségével a tüntetők e hét péntekére újabb, "A méltóság péntekje" elnevezésű megmozdulást szerveznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!