Külföld

2015.03.08. 13:52

Kínai külügyminiszter: Pekinget és Moszkvát szilárd stratégiai bizalom köti össze

Pekinget és Moszkvát "szilárd stratégiai bizalom" köti össze, a kínai-orosz viszonyra nincsenek hatással a "nemzetközi viszontagságok" - szögezte le a kínai külügyminiszter a parlament ülésszakához kapcsolódó sajtóértekezletén vasárnap Pekingben.

Trebitsch Péter

A külkapcsolatok főbb irányait számba vevő és azokat röviden, többnyire általánosságban értékelő hagyományos külügyminiszteri tájékoztatón Vang Ji azt hangoztatta, hogy Kína kapcsolatai Oroszországgal nem irányulnak egyetlen harmadik ország ellen sem, a viszony "egyre érettebb és stabilabb". A két ország közötti együttműködés a kölcsönös előnyökre épül, hatalmas lendület hajtja és kész a további bővítésre - mondta.

Vang külön is megemlítette az orosz Távol-Kelet fejlesztésének közös programját, a közös gyorsvasút-építési terveket, a gázszállítási projekteket, a pénzügyi, olajipari és nukleáris területen történő együttműködést, de még egy széles törzsű távolsági repülőgép közös fejlesztését is. Hozzáfűzte: a két ország közötti kereskedelmi forgalmat 100 milliárd dollárra szeretnék bővíteni.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy mind Kína, mind Oroszország egy sor megemlékezéssel készül az antifasiszta világháborúban aratott győzelem idei 70. évfordulójára.

Vang egy másik kérdésre válaszolva megállapította: "hetven évvel ezelőtt Japán elveszítette a háborút. Hetven évvel később nem veszítheti el a bűntudatát". Ez egykori áldozatként fontos Kína és a kínaiak számára  - tette hozzá magyarázatul. A kérdésre, hogy Abe Sindzó japán kormányfő kap-e meghívót a központi megemlékezésre, kijelentette: bárkit szívesen látnak, aki őszinte, tiszta szándékkal jön. "Célunk emlékezni a történelemre, emléket állítani a mártíroknak, ápolni a békét és a jövőbe nézni" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e számítani az idén az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un első, kínai látogatására, Vang kitérően azt válaszolta, hogy egy ilyen csúcstalálkozóra akkor kerítenek majd sort, amikor az időpont mindkét fél számára megfelel. Kijelentette: Peking és Phenjan viszonya erős alapokon nyugszik, azt alkalmi események nem fogják befolyásolni. A Koreai-félsziget atommentesítéséről szólva a hatoldalú tárgyalások újraindítását szorgalmazta és valamennyi érdekelt felet nyugalomra intette.

A Dél-kínai-tenger egyes vitatott hovatartozású szigetein folytatott kínai építkezéseket firtató kérdésre Vang megállapította, ezek Kína "saját szigetein és zátonyain törvényesek és indokoltak"; a tevékenység nincs befolyással másokra. Hozzátette, hogy országa továbbra is biztosítani fogja a szabad hajózást a térségben, vitáit pedig közvetlen párbeszéddel és konzultációkkal akarja rendezni.

A kínai diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Peking külpolitikájában tartja magát a belügyekbe való be nem avatkozás elvéhez és tiszteletben tartja mások szuverenitását. Új típusú, együttműködő nemzetközi kapcsolatok szükségességéről beszélt, amelyeket nem a "győztes mindent visz" gyakorlat jellemez. A kínai-amerikai viszonyra utalva annak a véleményének adott hangot, hogy a két nagy ország között mindig is maradni fognak nézeteltérések. Még akkor is, ha a felek elfogadják a "nagyhatalmak közti új típusú", vagyis nem törvényszerűen konfrontációhoz vezető kapcsolatok szükségességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!