Külföld

2015.07.20. 14:43

Görög adósság - Fokasz Nikosz: a bankrendszer korlátozásait fokozatosan oldják fel

Görögországban csak lassan, fokozatosan oldják fel a bankrendszer korlátozásait - mondta telefonon az MTI-nek Fokasz Nikosz, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi karának oktatója Görögországból arra reagálva, hogy hétfőn három hét után újra kinyitottak a bankok országszerte.

Az oktató kétségtelen újdonságnak nevezte a bankok megnyitását. Tudomása szerint az emberek nagyobb számban keresték fel a pénzintézeteket, de mivel minden fiók nyitva volt, ezért nagy tömeg, sorban állás nem volt tapasztalható.

Elmondta, hogy az emberek jelentős része azért ment el a bankjába, hogy pontosan megtudja és ellenőrizze, milyen szolgáltatások érhetőek el. Néhányan ellenőrizték bankszámláik adatait, mások megvizsgálták, hogy a hivatalosan közölt fizetések, nyugdíjak megérkeztek-e a számlákra. Bár erről kormányhatározat rendelkezett, jobb személyesen megbizonyosodni arról, hogy milyen lehetőségek vannak - jegyezte meg Fokasz Nikosz.

Az ELTE oktatója rámutatott, hogy a készpénzkifizetés korlátozása nem változott. Ez jelenleg a görög bankrendszer legszűkebb keresztmetszete - fogalmazott. Naponta most is csupán hatvan eurót lehet kivenni a készpénzkiadó automatákból és a bankfiókok pénztárainál.

Jelezte: ha azonban valaki nem megy el minden nap a bankba, és kihagy három napot, akkor az elmaradt összeget visszamenőleg kiveheti. Ebből a szempontból a rendszer valamelyest rugalmasabbá vált - fűzte hozzá.

Nem változott a tőkemozgások korlátozása sem. Feloldása valószínűleg csak nagyon lassan, fokozatosan következik be. Szakértők szerint ez igazából csak 2016 elejére várható - hangsúlyozta az egyetemi oktató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!