Külföld

2016.02.27. 17:52

A bajor rendőrség felkészült az osztrák határon lezárására

Az általános határellenőrzés bevezetése többek között az EU-Törökország csúcstalálkozó eredményétől is függ.

Thimm Andreas

A bajor rendőrség felkészült az osztrák határon lezárására. A határ mentén levő rendőrségi igazgatóságokat  megkérték, hogy tegyék meg a szükséges előkészületeket annak érdekében, hogy órákon belül minden határátkelőt újra ellenőrizni tudjanak - jelentette be a Passauer Neue Presse és a Bajor Rádio (BR). Joachim Herrmann bajor belügyminiszter azt mondta: "Ha a rendkívüli csúcstalálkozón többi olyan ország is lesz, melyek nem tervezik megvalósítani a kvóta alapú megoldást, Németországnak érvényesítenie kell a részesedése korlátozását saját intézkedésekkel, szükség esetén uniós szabályozás nélkül is. Ebben az esetben, egy az osztrákhoz hasonló kvótát kell bevezetni, például 500-600 menekültet engedhetnek át naponta. A napi kvótán túl érkező menekültek elutasítása az alaptörvény és a német menedéktörvény alapján lehetséges."

A bajor belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy ez csak egy "megelőző intézkedés", ami sok kérdést felvet pl. minden határon ellenőrizni kell majd vagy csak bizonyos helyeken, éjjel-nappal szolgálatról van szó vagy szúrópróba szerű ellenőrzésről stb. Szintén tisztázatlan, hogy ehhez mennyi munkaerő szükséges. Jelenleg a bajor ellenőrzés csak nagyon nagy forgalmú utakon működik, úgymint az A3-as autópályán, Passau közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!