Külföld

2016.02.07. 15:27

A görögök küzdenek a gyűjtőtáborok építése ellen

Görögországban növekszik az ellenállás a regisztrációs központok és menekülteket befogadó központok ellen.

Thimm Andreas

A rendőrség szerint Thessaloniki külvárosának lakosai megrohamoztak egy elhagyott laktanyát, hogy megakadályozzák egy nagy befogadó állomás építkezését.

A Kos szigetén tüntetők a tervezett Pyli-Limni hotspothoz vezető bekötőúton gyújtottak fel gumiabroncsokat és a tiszteket is kövekkel dobálták meg. A rendőrségnek könnygázt és gumibotot is be kellett vetnie.

A nemzetközi nyomást követően, Görögország felgyorsítja a hotspot felépítését. Öt központot már meg kellet volna nyitni 2015 végéig, de eddig még csak egy tábort sikerült átadni Lesbos szigeten. Kormányzati képviselők bejelentették, hogy a fennmaradó 4 hotspot Chios, Samos, Leros és Kos szigeteken két héten belül elkészül. Ezen kívül Athén még két nagy tábort tervez 4-4000 ember számára, a főváros és Thesszaloniki közelében.

Görögországot hónapok óta kritizálják a helyzet megoldásával kapcsolatban, mert a legtöbb menekült akadálytalanul utazhatott tovább a Balkánon át Ausztriába, Németországba és Svédországba. Az Európai Bizottság már január végén komoly hibákkal vádolta az országot, amiket most májusig meg kell szüntetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!