Külföld

2015.11.29. 13:42

A hétvégén megkezdték a spielfeldi határátkelőhöz tervezett kerítés előkészítő munkálatait

A hétvégén megkezdték a spielfeldi határátkelőhöz tervezett kerítés kiépítésének előkészítő munkálatait, a tervek szerint a kerítés még az idén elkészül.

Már napok óta üres az Ausztria déli határán lévő spielfeldi gyűjtőállomás, ezért már szombaton elkezdték a terelőállomások felállítását, a fák ágainak lenyesegetését, a hadsereg által biztosított markológépekkel és motoros fűrészekkel dolgoznak.

A jövő héten megkezdik a határátkelő teljes átalakítását és a 3,7 kilométer hosszú kerítés, valamint a terelőközpont építését. A tervek szerint a migránsok haladását terelőkordonok irányítják, majd családok, illetve nemek szerint osztják szét őket. A beutazási ellenőrzés után vagy visszafordítják vagy ellátják és továbbutaztatják a migránsokat egy ausztriai befogadóállomásra.

Az osztrák belügyminisztérium november közepén jelentette be, hogy a menekültek szabályozott áthaladása érdekében kerítést épít Spielfeldnél, és előkészületeket tesznek annak érdekében, hogy szükség esetén akár 48 órán belül hosszabb szakaszon felállítsanak szögesdrótkerítést is.

A spielfeldi átkelőnél lévő A9-es autópálya kétkilométeres szakaszán vasárnaptól megszűnik az autópályamatrica-kötelezettség, a helyi gazdasági élet megkönnyítésére. A B67-es út korábbi lezárása ugyanis az osztrák gazdasági kamara tiltakozását váltotta ki, a tehergépjárművekre kirótt útdíj azonban továbbra is érvényben lesz.

Ausztriába egyre kevesebb menedékkérő érkezik. Míg a korábbi hetekben naponta akár 6-8 ezer menekült is átlépte az osztrák határt, az utóbbi napokban pár ezren jöttek Ausztriába.

Spielfeldnél több mint 1500-an érkeztek szombaton éjszaka, őket vasárnap kora reggelre el is szállították ausztriai menekültbefogadó központokba. A szomszédos Bad Radkersburgnál nem voltak menekültek.

Vasárnap további ezer ember jövetelére számítanak. Vasárnap kora délelőtt 600-an, javarészt szíriaiak, afganisztániak és irakiak érkeztek meg Spielfeldhez.

Ezt a "nyugodtabb" időszakot Spielfelden kívül más települések is arra használják fel, hogy felújítsák és átalakítsák az átmeneti befogadóhelyeket. Az osztrák-német határon fekvő Kollerschlagnál a határátkelőhely áthelyezéséről döntöttek, új ezer négyzetméteres sátrat húznak fel és aszfaltozási munkálatokba is kezdenek.

A bécsi parlament döntése értelmében október elsejétől az állam saját hatáskörben jelölhet ki szálláshelyet a bevándorlóknak. A törvény akkor alkalmazható, ha a tartomány vagy a járások nem teljesítik az előírt menekültkvótát, vagy a befogadott menekültek száma nem teszi ki a helyi lakosok 1,5 százalékát. A kormány azért hozta meg ezt a törvényt, amely 2018-ig lesz érvényben, hogy mostantól könnyebben tudjon majd reagálni a menekültügyi helyzetre és gyorsabban ki tudja jelölni a szálláshelyeket.

Az osztrák belügyminisztérium a törvény életbelépése óta immár tíz alkalommal jelölt ki menekülteket befogadó helyet saját határkörben. A tárca szóvivőjének vasárnapi tájékoztatása szerint a felső-ausztriai Vöcklabruck járásban 250 menekült elhelyezésére alkalmas szálláshelyet létesítenek, az első migránsok várhatóan december elsejétől költözhetnek be egy ipari csarnokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!