Külföld

2015.11.25. 19:51

A törökök hangfelvétele ellentmond a lelőtt orosz gép pilótájának

A kedden lelőtt orosz Szu-24-es egyik pilótája azt állítja, nem kaptak figyelmeztetést a török légtérvédelemtől. Moszkva azt is tagadja, hogy csak egyáltalán berepültek volna a török légtérbe. Az ankarai vezérkari főnökség viszont azt állítja, hogy 5 perc alatt tízszer szólították fel a vadászbombázót, hogy repüljön ki a területükről. Egy polgári repülőgép pilótája állítja, hallotta a török légierő üzenetét, amin a Reuters szerint is hallani a felszólításokat.

Egy tizenkétórás mentőakció során megmentették Konsztantyin Muraktin kapitányt, a kedden lelőtt Szu-24-es vadászbombázó pilótáját. Társával a lázadók végeztek: katapultálás után, az ejtőernyős ereszkedés közben lelőtték – írja a BBC.

„Nem kaptunk figyelmeztetést arra, hogy hagyjuk el a törökök felségterületét” – jelentette ki Muraktin az orosz állami tévének. A gép pilótája azt is kizártnak tartja, hogy megsértették volna Törökország légterét.

Hangfelvételek kerültek elő

Az Indexnek nyilatkozó katonai légügyi szakértők már kedden azt mondták, elmaradhatott a vizuális figyelmeztetés, a törökök legfeljebb rádión jelezhettek a Szu-24-es személyzetének. A Reuters szerint a török hadsereg szerda este nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amin többször is elhangzik a „változtasson irányt" figyelmeztetés.

Utóbbit megerősítette egy kereskedelmi repülőgép pilótája, aki éppen a közelben volt az esettel egy időben. „Újra és újra elmondták ugyanazt a figyelmeztetést. Egy ponton rögzítettem is az üzenetet” – mondta a polgári gép kapitánya az al-Arabíjának.

"Ismeretlen légi jármű Humeymim 020-nál, változtasson útirányt 26 mérföldön belül. Itt a Török Légierő beszél. Hamarosan belép a török légtérbe. Azonnal forduljon délnek" – hallható a LiveLeaken is megjelent felvételen.

A MEA pilótája azt mondta, hogy nem ez volt az első ilyen figyelmeztetés, amit elcsípett az elmúlt hónapban, szerinte hasonlóak elhangzottak heti kétszer-háromszor is. „Most az volt a különbség, hogy a török tiszt ordított, és feszültnek tűnt a helyzet, a korábbi figyelmeztetések sokkal nyugodtabbak voltak" – mondta.

A NATO is rendkívüli ülést tartott

Az oroszok azt is tagadják, hogy a vadászbombázójuk elhagyta volna a szíriai területeket. Ugyanakkor Törökország kezdeményezésére rendkívüli ülést tartott a NATO. Itt több tagállam megerősítette, hogy légtérsértés történt. Igaz, egy nagyon rövid szakaszon (mindössze 2 kilométer a távolság) és Törökországot nem veszélyeztette az áthaladás.

Muraktin kapitány szír területen ért földet a katapultálás után. Az orosz különleges alakulatok helikopterét találat érte a mentőakció során. A pilótát azonnal a Hmejmim légibázisra, az oroszok szíriai központjába szállították.

A keddi támadást Vlagyimir Putyin orosz elnök mélyen elítélt, súlyos szavakat használva a törököket a „terroristák cinkosainak” ígérte és súlyos következményeket ígért. Azt azonban kijelentette: nem lesz katonai válaszcsapásuk.

A válaszlépések jegyében a Krím félsziget felfüggesztette gazdasági, kereskedelmi és közlekedési kapcsolatait Törökországgal, beleértve a tengeri hajózást is, jelentette be Szerhij Akszjonov, az annektált ukrán terület oroszbarát vezetője.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az eset kapcsán elmondta, nem nézték milyen felségjelű gépet lőttek le. Az orosz vadászbombázó kilövését védekező reakciónak nevezte és az ország légterének biztosításával indokolta.

Humanitárius konvojt bombáztak Szíriában

Bombatalálat ért egy segélykonvojt Szíriában, a török határhoz közel. Ezzel egyidőben egy teherautó-pótkocsi lerakatot is légitámadás ért. A három halálos áldozatot követelő támadásért az orosz légierő a felelős a Conflict News értesülései szerint. Ezt hivatalos források egyelőre nem erősítették meg.

Ankara a török-orosz konfliktus kiéleződése után újabb tankokat vonultatott fel Szíriával közös határán. A 20 páncélos jármű a rendőrökkel együtt fogja őrizni a területet.

François Hollande francia elnök szerdán már arról beszélt Barack Obama amerikai elnöknek, hogy teljesen lezáratná a török-szír határt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter további részleteket vár a francia államfőtől, de elképzelhetőnek tartja, hogy Oroszország támogatja majd a javaslatot.

A török határőrizet megerősítése akár előkészület lehet a későbbi lezárásra, de nem kizárt, hogy csak kísérő akciója a török légtérvédelem megerősítésének. Kedd este Ankara arról döntött, hogy 18 vadászgéppel folyamatosan őrizteti a légterét.

Szergej Sojgu, az orosz védelmi miniszter viszont  azt mondta , hogy a latakiai légibázisukat S-400-as légvédelmi rendszerekkel erősítik meg.

Lelövik a gépedet, dobd vissza tojással

Tüntetők tojásokkal és paradicsommal dobálták meg a moszkvai török nagykövetséget szerdán. A nagyjából száz fős tömeg azt skandálta az épület előtt azt skandálta, hogy „gyilkosok”, transzparenseiken pedig az állt, hogy „Törökország az Iszlám Állammal van.”

„Szerintem orosz módon kell válaszolnunk arra, hogy lelőtték a gépünket: rá kell csapnunk az asztalra” – mondta az egyik tüntető a Guardiannek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!