Külföld

2015.08.28. 10:13

Ausztriai tragédia: 71 menekült holttestét találták meg az osztrák autópályán hagyott hűtőkocsiban

71 holttestet találtak az osztrák hatóságban abban a hűtőkocsiban, amelyet még csütörtökön hagytak embercsempészek Ausztriában, az A4-es autópályán, Parndorf közelében. A krone.at úgy tudja, három embert tartóztattak le az üggyel kapcsolatban Magyarországon.

Török Tibor

legfontosabb információk:

- A hűtőkocsit csütörtök délelőtt fedezték fel az autópálya-kezelő munkatársai, akik értesítették a rendőröket, mivel folyadék szivárgott a járműből

- A járőrök felfeszítették a rakteret és borzalmas látvány tárult eléjük, a bezsúfolt emberek mind halottak voltak

- A kocsi szerda reggel indult Budapestről, egy szlovák cég adta el még 2014-ben, magyar (Z-s) rendszáma volt, amelyet egy román állampolgár igényelt Kecskeméten. Valószínűleg csütörtök hajnalban lépte át a határt, és 5 és 6 között hagyhatták ott az autópálya leállósávjában

- A helyszínelés délutánig tartott, egy sávot lezártak Parndorf közelében az autópályán

- A kocsit Nickelsdorfba szállította a rendőrség, ott van móda hűtésre egy csarnokban, és csütörtök éjjel nyitják fel. Az áldozatokat Bécsbe szálíltják az igazságügyi, orvosi intézetbe, hogy azonosítsák őket, ileltve megállapítsák a halál okát. A hivatalos rendőrségi közlés szerint 20-50 áldozat lehet, nagy valószínűség szerint mindannyian menekültek. Péntekre kiderült 71 holttestet rejtett az autó.

Sajtótájékoztató péntek délelőtt: gyerekek az áldozatok között

A pénteken délelőtt Eisenstadtban tartott sajtótájékoztatón Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományi rendőrfőnöke bejelentette, 71 áldozatot, 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek (3,8 és 10 éves fiú és egy 1,5 éves lány) holttestét találtak meg a kocsiban. Az elhunytaknál szír iratok voltak, így arra következtetnek, Szíriából érkezhetett a csoport. A halál oka egyelőre nem ismert, valószínűleg megfulladtak a raktérben a menekültek. Magyarországon 3 embert tartóztattak le, a kocsi tulajdonoást és két sofőrt, még további 4 elfogató parancsot adott ki az ügyészség. Az Index úgy tudja, az ügy fő gyanúsítottja egy libanoni származású bolgár állampolgár. Két másik gyanúsított is van: egy másik bolgár állampolgár, és egy férfi bolgár személyi iratokkal, de az ő állampolgársága egyelőre tisztázatlan - a krone.at úgy tudja, a férfinak magyar személyi igazolvánnyal rendelkezik, valószínűleg ő vezette a teherautót. Mindhárom gyanúsított Magyarországon van őrizetben, mondta az osztrák főügyész. Az ORF értesülési szerint Magyarországon 7 embert hallgattak ki az üggyel kapcsolatban.

A hatóságok nem tudnak minden járművet ellenőrizni Burgenland határszakaszán, azonban megerősítik a rendőri erőket hétvégére, mivel újabb menekülthullám várható, hangzott el a sajóttájékoztatón.

Krone Zeitung: 71 holttestet találtak a raktérben

A krone.at információ szerint a Nickelsdorba szállított járműben péntek éjjel 71 holttestet találtak az esetet vizsgáló hatóságok. Az autópálya-kamerák felvételei szerint a Budapestről szerda kora reggel induló jármű 9 óra körül érte el az osztrák-magyar határt. Csütörtökön éjszaka indult tovább és atnap reggel 5 és 6 óra között hagyhatták az A4-es autópálya leállósávjában, Parndorf közelében. A portál úgy tudja, a menekültek meg próbálták kiszabadítani magukat, belülről fel is szakították a jármű burkolatát a jobb oldalon, azonban nem sikerült kijutniuk. A krone.at úgy értesült, hogy Magyarrszágon 3 embert vettek őrizetbe az esettel kapcsolatban, azonban a hatóságok azt gyanítják, a csempészeket Romániából mozgatták.

A Krone Zeitung felvételén nyilakkal jelölték, hol próbáltak a menekültek kijutni a kocsiból

Spuren in der LKW-Wand deuten auf den langen, schrecklichen Todeskampf der Flüchtlinge hin: http://t.co/JmLAwmHEOk" target="_blank" pic.twitter.com/48DMifzc7F

Péntekre ígér további információkat a teherautóban talált halottakról az osztrák rendőrség


Péntekre ígérik az osztrák hatóságok az osztrák A4-es autópályán sorsára hagyott teherautóban csütörtök délelőtt talált halottakkal kapcsolatos további információkat.  Az Eisenstadtban tartott csütörtök esti, rendkívüli sajtóértekezleten Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok közölte, hogy a magyar rendszámú, korábban hűtőkamionként használt járművet a Pándorfalu (Parndorf) közelében lévő autópálya-szakasz leállósávjából délután Nickelsdorfba vontatták, és ott egy helyi csarnokban már az esti órákban hozzákezdenek a teherautó felnyitásához.

A rendőrparancsnok kijelentette: a hatóságok arra számítanak, hogy péntek délutánig információkkal szolgálhatnak az áldozatok pontos számáról, állampolgárságáról, neméről és minden valószínűség szerint a halál okáról Megerősítette: a halottak a legnagyobb valószínűség szerint menekültek, számuk legkevesebb húsz, de elérheti az ötvenet is. A holttesteket Bécsbe szállítják, hogy ott azonosítsák őket. 

A 7,5 fél tonnás teherautó feltehetőleg a szerda kora reggeli órákban indult Budapestről. A járművet szerdán reggel 9 óra körül a magyar-osztrák határnál látták, a határt feltehetőleg csak éjjel lépte át. Csütörtök reggel öt és hat óra között észlelték a járművet a Neusiedl (Nezsider) és Pándorfalu (Parndorf) közötti A4-es autópályaszakaszon. Az A4-es a magyar határnál csatlakozik az M1-es autópályához, és Bécsbe vezet. 

Figyelembe véve jelenlegi időjárási körülményeket és az teherautó megtalálásának körülményeit, a jármű raktérben lévő menekültek már másfél vagy két napja halottak voltak, a rendőrségi vezető tájékoztatása szerint már akkor nem voltak életben, amikor átlépték az osztrák határt. 

A hűtőkocsi nem egy olyan jármű, amelyet jellemzően az embercsempészek használnak. A vezetőfülke nem volt lezárva, a hátsó rakodóajtót az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag által értesített rendőrök feszítették fel. A járművet megtaláló rendőrök szeme elé olyan kép tárult, amely alapján "ezer százalékig biztos volt, hogy nincsen túlélő" - nyilatkozta a rendőri vezető. 

A burgenlandi tartományi rendőrparancsnok megköszönte a magyar hatóságok együttműködését, Magyarországról ketten érkeztek Ausztriába, hogy az osztrák rendőrség munkáját segítsék.  A helyi hatóságok szerint a jármű vezetőjének egyelőre semmi nyoma sincs. Feltételezések szerint a sofőr elmenekült a helyszínről, az osztrák hatóságok a magyar biztonsági erőkkel együttműködésben nagy erőkkel keresik - jelentette az osztrák hírügynökség. 

Ausztriát megrázta a hír, miniszterek, politikai és kulturális élet képviseli mind hangot adtak annak, hogy mennyire megdöbbentette őket a tragédia. Heinz Fischer államfő szerint elsősorban a menekültprobléma gyökerei ellen kell küzdeni, és az embercsempészek ellen kell felvenni a harcot. Ugyanezt sürgette a kancellár és alkancellár is. (MTI)

Magyar cégé volt a teherautó

A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható - mutatott rá az Aktuality.sk pozsonyi hírportál. A Hyza közlése szerint a teherautót a cég korábban eladta, és az új tulajdonos pedig a magyarországi MasterMobilKer Kft-nek adta tovább.  

A reklámfeliratok alapján a prágai CTK hírügynökség szerint valószínű, hogy a teherautó valamilyen módon összefüggésbe hozható a Hyza húsfeldolgozó üzemmel. A Hyza 2006 óta a csehországi Agrofert mezőgazdasági és élelmiszeripari csoport része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter. A Hyza nagytapolcsányi (Topolcany) központja csütörtök délután közölte: az Ausztriában talált tehergépkocsi azon 21 autó közé az autók tartozik, amelyeket 2013 és 2014 folyamán a cég eladott.

"Sajnos néhány kocsi valószínűleg rossz kezekbe került" - jegyezte meg Mikulás Sranko, a Hyza szóvivője. Hozzátette: a cég azt már nem figyelte, hogy az új tulajdonos mit csinál a kocsin lévő Hyza-reklámokkal. Sranko megerősítette az Agrofert szóvivőjének közlését, amely szerint a Hyza jelenlegi autói az ellenőrző rendszer szerint mind Szlovákia területén találhatóak.

A szóvivő később az MTI tudósítójával azt is közölte, hogy sikerült kideríteni, kinek adták el az Ausztriában talált teherkocsit. Sranko azt mondta, hogy az új tulajdonos egy szlovákiai vállalat, az autót, amelyről a régi reklámokat nem távolította el, továbbadta a magyarországi MasterMobilKer Kft.-nek. "Az ügy felderítésében a Hyza továbbra is szorosan együttműködik a szlovák rendőrséggel" - szögezte le a szóvivő.

A 2011-ben alapított MasterMobilKer Kft. - a ceginfo.hu szerint - fő tevékenységi köre a gépjármű- és könnyűgépjármű-kereskedelem, de a profiljához tartozik még a fa-, építőanyag-, szaniteráru-nagykereskedelem, gépjárműjavítás, -karbantartás, fizikai közérzetet javító szolgáltatás és éttermi, mozgó vendéglátás. 

Székhelyként a főváros 14. kerületében lévő Szugló utca 82. van feltüntetve, de a zuglói kormányhivatal egyik - az interneten elérhető - 2014-es végzésében, amelyet egy közlekedés igazgatási ügyben indítottak az áll, hogy hiába született döntés a kft. ügyében, nem lehetséges a postai kézbesítés, mert az ügyfél székhelyére küldött levelek "elköltözött" jelzéssel érkeznek vissza a hatósághoz.   

A hárommillió forint törzstőkével alapított cég legutolsó, 2013-as, nyilvános bevételi adatai szerint a nettó árbevétele több mint 300 millió forint volt. 2014-re vonatkozóan nem nyújtottak be mérleget. A ceginfo.hu adataiból kiderül az is, hogy a tulajdonos egy magyar férfi, akinek lakhelyeként egy Kecskeméthez közeli tanya van feltüntetve. A cégjegyzésre jogosult 2015 májusa óta egy Ukrajnában született és ottani lakhellyel rendelkező férfi, akinek kézbesítési megbízottja egy magyar férfi petőszállási lakcímmel.   

A cég üzletrésze végrehajtással az adóhatsághoz került 2015 júniusi hatállyal. Az MTI megpróbálta elérni a kft. tulajdonosát, de nem sikerült. (MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!