Külföld

2016.09.27. 09:01

Az EU már nem bünteti a FARC-ot

Az Európai Unió kedden felfüggesztette a szankciókat a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű kolumbiai gerillaszervezet ellen, amelynek vezetője az előző napon békeszerződést írt alá a bogotái kormánnyal.

A korlátozások alkalmazásának felfüggesztéséről szóló határozatot írásbeli eljárással fogadta el az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács - tájékoztatott a testület sajtószolgálata kedd hajnalban.

A szélsőbaloldali gerillaszervezet 2002 júniusa óta szerepel a terrorcselekmények miatt szankciókkal sújtott személyeket és csoportokat tartalmazó uniós listán.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a kolumbiai békemegállapodásról azt mondta: ez jó hír az egész világ számára, ugyanis azt mutatja, hogy kellő elszántsággal békét lehet teremteni.
"A béke immáron a kolumbiai nép kezében van" - írta a közleményében Mogherini arra utalva, hogy a békekötést népszavazáson is meg kell erősíteni, amelyet október 2-án tartanak Kolumbiában.

A legfrissebb felmérések szerint a kolumbiai lakosság 55,3 százaléka támogatja a békét, 38,3 százaléka viszont a megállapodás ellen szavaz.

Amennyiben a referendum megerősíti a békeszerződést, az ENSZ 450 tagú katonai megfigyelő missziót küld Kolumbiába, amelynek az lesz a feladata, hogy megszervezze a gerillák lefegyverzését. A tervek szerint a begyűjtött fegyvereket megsemmisítik, darabjaikból pedig emlékműveket építenek.

Az 1964-ben kezdődött kolumbiai fegyveres konfliktusban legalább 260 ezren vesztették életüket, 45 ezren tűntek el és 6,8 millióan váltak földönfutóvá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!