Külföld

2017.06.13. 14:26

Sokan meghaltak az intenzív esőzések következtében kialakult földcsuszamlásokban Bangladesben

Legalább 51 ember meghalt, további 11 megsebesült a három napja tartó intenzív esőzések következtében kialakult földcsuszamlásokban Banglades délkeleti részén - közölték kedden hivatalos források.

Az áldozatok közül 29 ember az ország délkeleti részén található Rangamati körzetben, 16 ember Csittagong körzetben, 6 ember pedig Bandarbán körzetben vesztette életét - közölte az EFE spanyol hírügynökséggel Reaz Ahmed, a helyi katasztrófavédelem főigazgatója, aki hozzátette, hogy a természeti csapásokban további 11-en megsebesültek és sokan eltűntek az említett három körzetben, habár az eltűntekre vonatkozó pontos számadatokkal még nem rendelkeznek a hatóságok.

Mohammad Sahidullah, a Rangamati-i helyettes rendőrkapitány elmondása szerint a földcsuszamlásokban hat katona is életét vesztette, amikor elsodorta őket az áradás, miközben egy mentési műveletben vettek részt az autópálya körzeti szakaszánál. Sahidullah hozzátette, hogy az országnak ezen a hegyvidéki részén végzett keresési és mentési munkálatokat jelentősen megnehezítik és lassítják a folyamatos esőzések, aminek következtében lehetséges, hogy a hatóságok csak később bukkannak rá a további lehetséges halottakra és eltűnt személyekre. "Sok elszigetelt területről továbbra sincs információnk, ezért attól tartunk, hogy a halálos áldozatok száma növekedhet" - mondta Sahidullah.

Abdul Alim, a bangladesi meteorológiai intézet szóvivőjének elmondása szerint az elmúlt 24 órában 343 milliméternyi csapadék esett Rangamati körzetében. Csittagong körzetben a helyi meteorológiai intézet jelentése szerint ugyanezen idő alatt 131 milliméternyi csapadék hullott.

A helyi időjárás-előrejelzés szerint az egész országot sújtó intenzív esőzések folytatódnak a térségben uralkodó alacsony légnyomás miatt.

Banglades déli körzeteit az év ezen részében gyakran sújtják monszunok és trópusi ciklonok, amelyek sok esetben váltottak ki emberéleteket követelő természeti katasztrófákat dacára annak, hogy a kormány a térségben igyekszik szabályozni a lakóházak építését és elhelyezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!