Külföld

2016.08.30. 08:21

Brexit - Varsó bankokat szeretne átcsábítani Londonból

A lengyel kormány pénzügyi szolgáltató cégeket szeretne ösztönzőkkel rábírni arra, hogy tegyék át székhelyüket Londonból Varsóba, miután Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból - írta kedden a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap értesülése szerint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes, fejlesztési miniszter "ösztönző csomaggal felszerelkezve" érkezik a héten Londonba, és a City legnagyobb bankjainak vezetőivel tárgyal.

A Financial Times által látott programtervezet szerint Morawiecki találkozik mások mellett a Royal Bank of Scotland, a UBS, a Barclays, a BNP Paribas, a Citibank és a Crédit Suisse, illetve a globális alapkezelő társaságok közül a Schroders, a Pimco és a BlackRock vezető londoni tisztviselőivel.

Morawiecki a Financial Timesnak elmondta, hogy a Londonban honos pénzügyi szolgáltató intézmények közül sokan maguk keresték meg a lengyel kormányt. "Egyértelmű az érdeklődés" - fogalmazott a lengyel miniszterelnök-helyettes.

Hozzátette: már folynak is tárgyalások egyes londoni pénzügyi cégekkel arról, hogy bizonyos kiszolgáló részegységeiket Varsóba telepítsék át.

A Financial Times megjegyzi ugyanakkor, hogy Varsónak nem lesz könnyű dolga, ha vonzó helyszínként kívánja magát feltüntetni, mivel olyan vetélytársakkal kell versenyeznie, mint Párizs, Frankfurt, Amszterdam és Dublin, amelyek máris kampányolnak a londoni pénzügyi szolgáltató cégek áttelepüléséért. Elsődleges érvük az, hogy a Cityben honos bankok és egyéb pénzügyi-befektetési társaságok esetleg nem férnek többé hozzá az uniós piachoz, amikor Nagy-Britannia az EU-tagságról rendezett júniusi népszavazás döntésének megfelelően kilép az unióból.

A londoni elemzői közösség is tart ettől a lehetőségtől.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza erről összeállított minapi tanulmányában közölte: veszélybe kerülhet London globális pénzügyi központként betöltött szerepe, mivel a Cityben megtelepedett pénzügyi szolgáltató cégek szinte biztosan elveszítenék az EU más gazdaságaira is kiterjedő szolgáltatásnyújtási engedélyüket, ha Nagy-Britannia nem tarthatja meg maradéktalan hozzáférését az egységes uniós piachoz.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group által a világ vezető pénzügyi szolgáltatási központjairól összeállított legutóbbi rangsorban London megőrizte ugyan első helyét, de a ház szakértői kiemelték, hogy a City besorolása már csak 8 ponttal előzi meg a második helyezett New Yorkot. Az egyes vizsgált városok által megszerezhető maximális pontszám ezer, és a cég módszertani meghatározása szerint azok a pénzügyi központok, amelyeket húsz pontnál kisebb értékelési különbség választ el egymástól, gyakorlatilag azonos megítélésűnek tekinthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!