Külföld

2016.02.05. 10:30

Brit EU-népszavazás - Szydlo: pontosítások kellenek a brit szociális juttatások kérdésében

Pontosításokra és további kompromisszumkeresésre van szükség a brit szociális juttatások kérdéskörében; az Egyesült Királyságban dolgozó lengyelnek ugyanolyan munkafeltételekkel és életkörülményekkel kellene rendelkezniük, mint a brit állampolgároknak - közölte Beata Szydlo lengyel miniszterelnök pénteken azon a varsói sajtóértekezleten, amelyet David Cameron brit kormányfővel együtt tartott.

Cameron az európai uniós szabályozási javaslatcsomagról tárgyal a lengyel kormányfővel. A sajtónyilatkozatok az egyeztetés előtt hangzottak el. Cameron varsói látogatásának hivatalos napirendjén nem szerepel a tárgyalásokat követő újabb sajtóértekezlet.
"Biztosan jó tárgyalások előtt állunk, kompromisszumot fogunk keresni" - jelentette ki Szydlo, Lengyelország stratégiai partnerének minősítve az Egyesült Királyságot.

"Nagyon fontos számunkra, hogy Nagy Britannia az Európai Unióban maradjon" - hangsúlyozta Szydlo. Mint mondta, a brit reformjavaslatok egy részének jogosságához "nem fér kétség". Lengyelország "teljes egyetértéssel viszonyul" azokhoz a brit reformjavaslatokhoz, amelyek az uniós versenyképesség javítására, a nemzeti parlamentek jelentőségének növelésére, az uniós bürokrácia csökkentésére irányulnak - erősítette meg a korábban megfogalmazott lengyel álláspontot Szydlo.

"Tárgyalóasztalhoz ülve, természetesen mindig találunk olyan témákat, amelyeken pontosítani kell" - fogalmazott a lengyel kormányfő, utalva azokra a javaslatokra, melyek a brit szigetekre a tagországokból érkező munkavállalók szociális juttatásainak korlátozására irányulnak.

Az Egyesült Királyságban dolgozó, adózó és az ottani gazdasági növekedéshez hozzájáruló mintegy egymillió lengyelnek ugyanolyan munkafeltételekkel és életkörülményekkel kellene rendelkezniük, mint a brit állampolgároknak - tette hozzá Szydlo.

Cameron aláhúzta: az Egyesült Királyságot és Lengyelországot "közös érdekek és a közösen vallott értékek" kötik össze, ezért London "teljes stratégiai partnerségre" számít.

A kormányfők az egyeztetés másik fontos témájaként az európai biztonsági politikát jelölték meg, Szydlo ezt a lengyel-brit stratégiai együttműködés "rendkívül fontos részének" minősítette. Mint mondta, nagy jelentőséggel bírna, ha az Egyesült Királyság a NATO keleti szárnyának erősítését támogatná, mivel a térség biztonsági helyzete "nemcsak Lengyelország, hanem az egész Európai Unió szempontjából fontos".

A pénteki lengyel sajtó széleskörűen idézte Szijjártó Péternek a Reuters brit hírügynökségnek csütörtökön adott interjúját, melyben a magyar külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy a visegrádi országok (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia) a jövő héten közös álláspontot alakítanak ki az uniós szabályozási javaslatcsomaggal kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!