Külföld

2015.04.17. 17:34

Diplomáciai vita az örmény népirtásról

A Vatikán tudomásul veszi a török fél reakcióit, de nem akar vele vitába bocsátkozni jelentette ki Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerdán. A Vatikánváros és Ankara közötti vitához Ferenc pápa szavai vezettek, mivel az egyházfő népirtásnak nevezte az örmények elleni 1915-ös öldöklést.

Federico Lombardi úgy fogalmazott, hogy Ferenc pápa kijelentései következetesek voltak és a párbeszédet szorgalmazták. A szentszéki szóvivő hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa nem tett mást, mint megismételte II. János Pál és II. Karekin örmény katolikosz 2001-es közös nyilatkozatának szövegét, amely népirtásnak nevezte az örmények lemészárlását az Oszmán Birodalomban.

Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában vasárnap bemutatott örmény rítusú misén a 100. évfordulóról megemlékezve népirtásnak nevezte az örmények legyilkolását. Ankara visszahívta szentszéki nagykövetét és további lépéseket helyezett kilátásba a Vatikánnal szemben.

Federico Lombardi hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa szándéka a megbékélés és a párbeszéd előmozdítása volt a török és az örmény nép között.

- Tudomásul vesszük és meghallgatjuk a török fél reagálásait, de nem akarunk vitába bocsátkozni - mondta Lombardi atya. Elismeréssel kommentálta azonban azt a hírt, amely szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök megnyitja a török levéltárnak az örmények legyilkolására vonatkozó anyagát és török-örmény történelmi bizottság alakul a történtek kivizsgálására.

Az április 12-én bemutatott örmény rítusú mise: Törökország azonnal visszahívta vatikáni nagykövetét. Fotó: w2.vatican.vA

Walter Kasper bíboros a La Repubblica olasz napilapban szerdán megjelent interjúban kijelentette, hogy Törökország reakciója nem volt meglepetés, mivel Ankara nem fogad el semmilyen történelmi véleményt, amely nem egyezik az övével . Kasper bíboros szerint Ferenc pápa jól teszi, hogy nem válaszol Törökországnak. Hangsúlyozta, hogy az egyházfő a népirtásról beszélve a még nyitott sebek gyógyítását és a két nép közötti megbékélést szorgalmazta.

Szerdán elfogadott határozatában ugyanakkor az Európai Parlament arra szólította fel Törökországot, hogy ismerje el az örmény népirtás történelmi tényét, mert ezzel teremtheti meg a valódi megbékélés alapját. Az Európai Parlament kapcsolataik normalizálására kérte Ankarát és Jerevánt.

Örményország és Törökország használja ki az örmény népirtás századik évfordulóját, hogy felújítsák diplomáciai kapcsolatukat, megnyissák egymás között a határt és így az utat a gazdasági integráció előtt kéri állásfoglalásában az EP.

Emellett, olvasható a határozatban, az Európai Parlament arra is felszólítja Ankarát, hogy állítson össze teljes körű nyilvántartást a múlt században a fennhatósága alá tartozó területeken elpusztított vagy lerombolt örmény kulturális örökségről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!