Külföld

2015.11.25. 11:56

Egyetért a gazdasági menekültek visszatoloncolásával az osztrák alkancellár

Az osztrák alkancellár egyetért a balkáni államok intézkedésével, hogy nem engedik be területükre a gazdasági menekülteket. Reinhold Mitterlehner az osztrák közszolgálati média (ORF) menekültügyről szóló vitaműsorában azt is hangsúlyozta: a határ menti helyzet hatásosabb kezelésére és jobb ellenőrzésre van szükség.

Az alkancellár az ellenőrzés fontosságát hangsúlyozva kiemelte: ha egy menekült összetépi az utazási dokumentumait, számolnia kell azzal, hogy nem fogadják be. Kitért arra is, hogy a menekültek nem választhatják meg, melyik országban kívánnak letelepedni.

A néppárti politikus Ausztria túlterheltségére hivatkozva nemzetközi segítséget sürgetett. Elmondta továbbá, hogy azonnali megoldást kell találni, mert az érzelmi reakciók, a félelmek és az indulatok egyre növekednek a lakosság körében.

Werner Faymann kancellár a vitaműsorban az európai elosztási kvóta és az unió határainál felállított regisztrációs központok (hot spotok) mellett érvelt. A kerítésépítéssel kapcsolatban kijelentette: Ausztria nem a szomszédos államokra tolja a felelősséget, hanem az emberi jogokat komolyan véve kezeli a helyzetet és túlélési esélyt ad a menekülteknek.

A kancellár kijelentette: a terroristák gyilkosok, a menekültek éppen a terror miatt hagyják el országaikat, ezért ezt a két dolgot szigorúan szét kell választani egymástól.

Az OGM közvélemény-kutató cég adatai szerint az osztrákok 70 százaléka elégedetlen, kritikus és elutasító a kormány menekültügyi lépéseivel szemben, és fokozott biztonsági intézkedéseket akar.

A menekültek szabad határátlépését 70 százalék elutasítja, és csupán 10 százalék ért egyet vele. A megkérdezettek mintegy 80-85 százaléka véli úgy, hogy a legtöbb probléma a menekültek munkaerő-piaci integrációjával és az életvezetési szokások összehangolásával lesz.

A megkérdezettek fele úgy gondolja, hogy az elutasított menedékkérők újra próbálkozni fognak, 40 százalék szerint mindezt illegális módon teszik majd, és csupán nyolc százalék véli úgy, hogy negatívan elbírált kérelem esetén visszatérnek hazájukba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!